Медведев: Новите санкции на САЩ са обявяване на икономическа война

 

 

Руският премиер Дмитрий Медведев сравни новите санкции на САЩ с обявяване на икономическа война, предава TACC, цитирана от Фокус.

Възможно допълнително усилване на икономически санкции срещу Русия може да се разглежда като обявяване на икономическа война и на тази война ще трябва да се реагира с икономически, политически или други методи. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

„Разговори за бъдещите санкции, аз не бих искал да коментирам, но мога да кажа едно нещо: ако следва нещо подобно от типа на забраната за дейността на банките, или използването на определени валути, то може да се каже направо, че това е обявяване на икономическа война, и на тази война е необходимо да се отговори с икономически средства, политически средства, и ако е необходимо и с други методи и нашите американски приятели трябва да разберат това“, каза премиерът.

Говорейки за вече съществуващите и наскоро обявени санкции, Медведев подчерта, че тези мерки, „ако западните партньори казват че всичко руско е лошо, и провеждат неправилна политика, то руското правителство трябва да промени позицията си по редица въпроси, но до голяма степен това представлява ограничение на нашата икономическа мощ“.

Ръководителят на правителството добави, че санкции са налагани на Москва няколко пъти по време на съветския период. „Нашата страна е в последните сто години е под постоянен санкционен натиск. Защо се прави това? С цел да отстранят Русия като силен конкурент в международната сфера“, каза министър-председателят.

 

Comments are closed.