Мария Захарова: Ситуацията около Еймсбъри е “мръсна политическа игра“ на определени сили в Лондон

 

 

Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че ситуацията около английския град Еймсбъри е „мръсна политическа игра“, предава РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Призоваваме британските правоохранителни органи да не следват тази мръсна политическа игра, която е започната от определени сили в Лондон и да започнат най-накрая взаимодействие с правоохранителните органи на Русия“, заяви Захарова.

Освен това Захарова настоя, че британското правителство трябва да се извини, след като Лондон поиска Москва да обясни позицията си за отровената двойка британци – 45-годишния Чарли Роули и 44-годишната Даун Стърджис.

„Сигурна съм, че за всичко, което правителството на Тереза Мей провокира, това правителство и неговите представители трябва да се извинят на Русия и международната общност„, коментира Захарова, допълвайки: „Съгласно традицията във Великобритания, това ще се случи по-късно, но ще се случи.“

Вчера ръководителят на контратерористичното подразделение на Скотланд Ярд Нил Бас потвърди, че мъж и жена от Еймсбъри са отровени със същото вещество, с което и бившият служител на руското ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Еймсбъри се намира недалеч от Солсбъри, където на 4 март бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон смята, че зад това стои Русия. Москва отрича.

Междувременно заместник-министърът на вътрешните работи на Великобритания Бен Уолъс призова Русия да помогне в обезпечаването на сигурността на жителите на Солсбъри, като сподели предполагаемата информация, с която разполага за използването на нервно-паралитични вещества на британска територия. Политикът направи това в интервю пред Sky News в четвъртък, предава ТАСС.

„Помолихме Русия за помощ (през март – бел. ТАСС), каквото и да се е случило, те и сега могат да ни помогнат да обезпечим още повече сигурността на жителите на Солсбъри и да ни разкажат всичко, което се е случило (в Солсбъри)“, заяви Уолъс в ефира на телевизионния канал.

„Руската държава още има възможност да се реабилитира. Чакам обаждане от Русия. Това е мое предложение. Именно те могат да дадат ключа за разгадаването на загадката, което може да помогне за обезпечаването на сигурността на хората“, заяви заместник-министърът, но вече в ефира на BBC.

В отговор Кремъл увери, че не разполага с информации за новия случай.

„Нямаме информации за субстанцията, която в действителност е била използвана и за начина, по който тя е била използвана“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че е много обезпокоен от повторното използване на такива вещества в Европа.

Кремъл освен това обвини днес Лондон, че никога не искал провеждането на общо разследване с Русия за използването на нервнопаралитично вещество в Англия срещу Скрипал.

„Русия предложи още в началото на Великобритания общо разследване и това предложение остана без какъвто и да е било отговор“, каза Песков и упрекна Лондон, че не показва никакъв интерес към такива стъпки.

ТАСС коментира, че интервюто на заместник-министъра беше посветено на отравянето на 30 юни на двама души в Еймсбъри, но той насочи вниманието към друг инцидент – отравянето през март в разположения на 10 километра от Еймсбъри град Солсбъри на бившия полковник от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Тогава Лондон веднага заяви, че към отравянето на Скрипал „с висока степен на вероятност“ е причастна Русия. В Лондон стигнаха до този извод на основата на предположението, че хората са отровени с нервно-паралитично вещество „Новичок“, което уж е произведено в Русия. Москва винаги категорично е отхвърляла подобни твърдения.

Сутринта в четвъртък Скотланд Ярд също потвърди, че хората в Еймсбъри са отровени с „Новичок“. Състоянието на 44-годишната жена и 45-годишния мъж остава критично.

 

 

Comments are closed.