Марин льо Пен след победата на Орбан: Масовата имиграция, проповядвана от ЕС, бе отхвърлена!

 

 

Победата в неделя на партията на премиера Виктор Орбан на изборите в Унгария е потвърждение на политиката на еманципация на страните от Централна Европа. Това заяви днес Конрад Шимански, заместник-министър на външните работи на Полша по европейските въпроси, предаде Ройтерс.

В изявление пред частния полски тв канал Те Фау Ен 24 Шимански уточни, че „еманципацията не е, за да се водят битки с някого или да се създава напрежение, а за да може Централна Европа да бъде възприемана като много конструктивен партньор в Европа и Европейския съюз“.

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш отправи днес поздравления към Орбан за неговата „убедителна“ изборна победа. На страницата си в „Туитър“ Бабиш написа, че очаква бъдещо сътрудничество с премиера на Унгария,  осигурил си вчера трети мандат след националистическа и антиимигрантска кампания, съобщи Ройтерс.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер приветства победата и призова ЕС да прекрати онова, което той нарече, „политиката на арогантност и високомерие спрямо малките страни членки нато Унгария“, предаде Ройтерс.
Зеехофер, който е от Християнсоциалния съюз, баварския съюзник на партията на Ангела Меркел, е дългогодишен поддръжник на Орбан. Той каза, че резултатите от изборите показват с каква голяма подкрепа се ползва Орбан след унгарците. Зеехофер посъветва ЕС да има „по-разумни отношения“ с Унгария и с другите по-малки страни членки. „Винаги съм смятал за погрешна тази политика на арогантност и високомерие по отношение на отделни страни членки“, каза той.
Основната политическа група в Европейския парламент също поздрави Орбан за победата му, предаде Франс прес.
„Поздравления за Орбан и за ФИДЕС за ясната им победа на унгарските избори. С нетърпение очаквам да продължим да работим заедно с вас за намирането на общи решения на европейските предизвикателства“, написа в Туитър германският евродепутат Манфред Вебер, лидер на групата в ЕП на Европейската народна партия.

Орбан и неговата партия са членове на ЕНП. В ЕНП влизат и Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, и германският канцлер Ангела Меркел.
Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен приветства победата на Орбан, както и холандският антиимигрантски лидер Герт Вилфред, допълва Франс прес.
Според Льо Пен победата на Орбан означава, че още веднъж хаосът в европейските ценности и масовата имиграция, проповядвана от ЕС, са били отхвърлени. Според Вилдерс пък резултатите от вота са отлични и заслужени, допълва ДПА.

Лидерът на италианската евроскептична и антиимигрантска партия Лига Матео Салвини пък каза, че Унгария е гласувала със разума и сърцето си, пренебрегвайки заплахите на Брюксел и милиардите на Сорос, и пожела късмет на Орбан. „Надявам се в скоро време да се срещнем в качеството ми на италиански премиер“, написа на Орбан в Туитър Салвини, визирайки амбициите си да оглави едно новосформирано италианско правителство.
Според почти пълното преброяване на бюлетините партията на Орбан получава 48,8 процента, тоест 133 места от общо 199 в парламента. Избирателната активност беше от 69,2 процента, което е по-високо в сравнение с предишните избори.

 

Източник БТА

 

Comments are closed.