Макрон призова в Аахен за общ бюджет на еврозоната, Меркел не е склонна

 

 

Френският президент Еманюел Макрон призова Германия да изостави „фетиша“ си към бюджетния и търговски излишък, за да се прокарат необходимите реформи в Европа, информира АФП.

„В Германия не може вечно да има фетиш към бюджетния и търговски излишък, защото са постигани за сметка на други“, каза Макрон в германския град Аахен, където получи престижната международна награда „Карл Велики“ за усилията си да сплоти и интегрира Европейския съюз.

Макрон отново настоя за общ бюджет на еврозоната, въпреки че Германия не е склонна да се предприеме подобна реформа.

Френският лидер подчерта, цитиран от „Ройтерс“, че Европа се нуждае от по-амбициозно финансиране, за да защити интересите си и да помогне за икономическо и фискално сближаване на страните членки.

„Поради тази причина вярвам в по-силна еврозона, по-задълбочена интеграция, със собствен бюджет, позволяващ инвестиции и конвергенция“, каза Макрон, след като стана едва вторият действащ държавен глава на Франция, който печели престижната награда.

От своя страна Меркел честити на Макрон и отбеляза, че френският лидер е възобновил европейския дебат.

Позицията на Макрон е продължение на идеята му за Европа на няколко зони. Общ бюджет на еврозоната означава, че страни като България ще бъдат третирани като „втора ръка“.

 

Comments are closed.