Макрон и Путин обсъдиха Сирия в телефонен разговор

 

 

Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. Макрон призовал Русия да използва влиянието си, за да се сложи край на конфликта в Сирия и да се подновят преговорите за политически преход в тази страна. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Елисейския дворец.

„Президентът подчерта необходимостта от слагане на край на военната ескалация от последните месеци, така че да бъде защитено цивилното население“, се казва в изявлението. В него се допълва, че двамата лидери са обсъждали и нуждата да се гарантира, че няма да има съживяване на организацията Ислямска държава в региона. Елисейският дворец каза, че Макрон се надява, че регулярният диалог между Франция и Русия може да позволи по-конкретен напредък за намиране на решение в Сирия.

В изявление на Кремъл относно разговора се казва, че Путин е информирал Макрон за изхода от тристранната среща за Сирия в Анкара, в която участваха Турция, Иран и Русия, предаде ТАСС. Двамата лидери са обсъдили и предстояща визита на президента на Франция в Русия през май. Засегнати са били и въпроси, свързани с двустранните отношения. Разговорът е бил по инициатива на Франция, уточнява Кремъл. Макрон ще бъде в Русия на 24 и 25 май. Той планира участие в Петербургския международен икономически форум в качеството му на почетен гост, припомня ТАСС. Форумът ще се проведе от 24 до 26 май.

 

Comments are closed.