Макрон заплаши САЩ с Г-6

 

Лидерите от Г-7 не трябва да се страхуват да постигат споразумения без САЩ. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон, цитиран от АФП.

Френският лидер коментира решението на САЩ да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Според Макрон митата ще засегнат американските работници.

На пресконференция след разговори с премиера на Канада Джъстин Трюдо държавният глава на европейската държава обяви, че френските и канадските делегации ще се опитат да убедят президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на Г-7 в петък и събота да поеме по по-конвенционален път в търговията.

Ще се опитам да го убедя, с премиера Трюдо и всички наши партньори, да намерим по-нормален път по търговските теми. Не можем да водим търговска война между приятели„, подчерта той и добави, че държавите трябва да останат вежливи, тъй като САЩ са съюзник и „ние се нуждаем от тях“.

По думите му „вероятно Тръмп не го е грижа за изолацията, но ние като Г-6 представляваме реална сила“.

Ако САЩ решат да се изтеглят от глобалната си роля, това ще бъде лошо за американската икономика и имиджа, и Тръмп знае това„, посочи още Еманюел Макрон.

От своя страна Трюдо коментира, че Канада ще продължи да защитава икономиката си. Канадският премиер увери, че страната му не е заплаха за сигурността на САЩ.

Междувременно представител на френската администрация заяви пред „Блумбърг“, че Франция е предупредила, че няма да се подпише под заключителната декларация в Квебек, ако САЩ не променят позицията си по спорни теми.

 

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.