Македонците в Албания са против обособяване на българско малцинство там

 

Единствената македонска партия в парламента на Албания – партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания, предаде БТА.

Партията приветства приемането на законопроекта за защита на националните малцинства в Република Албания, но изрази огорчение и протестира заради това, че българското малцинство в Албания попада в закона. Това не било редно с оглед на заплахите на България, че ще наложи вето на членството на Албания в Европейския съюз.

Македонците в Албания смятат, че признаването на „несъществуващото българско малцинство“ в областите Преспа, Голо бърдо и Гора било нарушаване на международното право, защото тези области били населени с македонци, а не с българи.

Партията смята още, че този акт е в нарушение на универсалната декларация за човешките права и свободи, както и геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството.

В официалната позиция на партията се посочва още, че според историческите факти и преброяването на населението през годините в Албания не било установено българско малцинство – подобно малцинство съществувало само в главите на българските власти в София. МАЕИ категорично отрича в Албания да има други българи, освен тези, които работят в посолството в Тирана.

Очаква се по-късно днес законът за защита на националните малцинства в Албания да бъде гласуван в парламента.

 

Comments are closed.