Македония: Вместо да се караме за царе и войводи, да играем обща лотария

 

 

Вместо да се караме за царе и войводи, да играем заедно лотария. Това се очертава да бъде следващата стъпка в затоплянето на отношенията ни със Скопие. Идеята за обща лотария беше огласена от шефа на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски. Това стана само 6 дни след подписването на договора за добросъседство от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, информира „Стандарт“.

„Сърцевината на идеята е, че малките държави не могат да имат ефикасни национални лотарии. Надявам се, че ще получим подкрепа и от правителството и бизнеса. Досега сме обсъждали идеята на няколко срещи и лично аз смятам, че такава съвместна лотария би носила печалба. А с нея може да се осигурят средства, с които ще се финансират спортът, културата, хуманитарните организации, неправителственият сектор“, обясни Темелковски пред Дойче веле.

Според Темелковски договорът е окуражил все повече български компании да инвестират в Република Македония.

„За бизнеса споразумението означава по-свободно и по-спокойно движение на капитали. Досега този процес беше блокиран както заради това, което се случваше в политически план при нас, така и заради приказките, че капиталът на България е престъпен и трябва да се спира“, коментира шефът на камарата. Засега той не желае да посочва конкретни имена, но обяснява, че става дума за фирми от различни браншове:

„Знаете, че нашата камара доведе тук „Минстрой“ и така решихме 30-годишния проблем на миньорите в Пробищип и Крива Паланка. Имаме освен това още пет-шест сериозни инвеститори от България. Става дума преди всичко за компании от минното дело и енергетиката, но и за националната лотария. В този сектор в България вече има сериозни фирми“, заявява още Темелковски.

 

 

Comments are closed.