Мажд Алгафари: Продължават да влизат мигранти, оградата по границата е макет, тя не пази

 

 

България иска да се спаси от бежанската вълна и целият ЕС да поеме отговорност за нея. Тези искания за това обаче не са изготвени от професионалисти и не са направени на терен. Това заяви в предаването „Лице в лице” преводачът Мажд Алгафари.
Продължават да влизат мигранти. Идват от Турция. Вълната не е спряла. Оградата е макет, тя не пази. Лъжа е, че е надеждна. Говорим, че през оградата пиле не може да прехвръкне, а в същото време искаме пари.

За вълна не може да се говори в буквалния смисъл, тъй като бежанците идват на части. Сега се затопля и те тръгват на път. Трафикантите са гърди пред правителствата. Те разполагат с термокамери, които засичат къде има полиция.

„Турските каналджии са добре запознати и прекарват мигрантите. Една термокамера струва 1000-2000 долара. Тези пари не са проблем за каналджиите. Те използват такива камери и знаят къде има пробиви по границата. Не искам да казвам как става преминаването на границата. Всички бежански лагери в България са празни. Мигрантите са си тръгнали. Кои легално, кои не. Какво да правят тук? Трябва да признаем пред Европа, че имаме проблем, не можем да се справим с този поток и искаме помощ. Аз не мога да разбера едно нещо – властите твърдят, че няма проблем и имаме нулев мигрантски натиск, но същевременно искаме подкрепа от ЕС. За какво ни е тази подкрепа, щом на границата няма проблеми?“, попита Алгафари.

По думите на Алгафари незаконните мигранти най-често преминават  по единично, но има и семейства, които основно идват от Сирия и Афганистан.

Те са като мравките – щом се затопли и те потеглят, лаконично обясни  Алгафари.

От Турция мигрантите идват към България. Оттам към Гърция и после към Западна Европа. В момента центровете за мигранти са празни, тъй като са избягали нелегално, твърди Мажд Алгафари.

 

Comments are closed.