Лют скандал между Владимир Каролев и Мика Зайкова заради клас “прослужено време“

Кадър: БНТ

 

 

Лют скандал си спретнаха в студиото на сутрешния блок на БНТ икономистът Владимир Каролев и синдикалистката Мика Зайкова. Те бяха поканени да дискутират предложението на вицепремиера Валери Симеонов за отпадането на класа „прослужено време“. По-рано през седмицата синдикатите обявиха, че работниците от българската индустрия са готови на протест, ако се премахне добавката към заплатата за клас „прослужено време“.

Каролев одобри идеята на заместника на Бойко Борисов и посочи, че такава практика няма никъде в Европейския съюз. На това Зайкова отговори: „Симеонов е бизнесмен и като излезе от властта, ще се върне в бизнеса.“

„Слава Богу, че е бизнесмен“, възкликна Каролев и посочи, че Кодексът на труда е от 70-те години. На тези думи главният експерт на КТ „Подкрепа“ отговори, че Кодексът е написан през 20-те години.
Каролев посочи още, че искането на синдикалистите да не отпада класът е поредната дъвка в устата на профсъюзите.

„Отпадането на това положение няма да намали заплатите“, категоричен бе той. Въпросът за заплатите също стана обект на яростен спор. „Покажи ми един мизерстващ лекар“, каза Каролев към Зайкова, „защото кадърните лекари работят и на частно“. „Такъв лекар няма да намериш, защото лекари няма. Те отиват Румъния, защото като прекрачи Дунава, получава двойна заплата“, каза тя.

„Чупиш глупомера! Говориш като Тодор Живков! Разтягате локуми като комунистически профсъюзи! Това е работата на синдикатите. Вие от кога не сте ходила на лекар“, попита Каролев Зайкова. По думите му, трябва да се плаща за качеството на свършената работа, а не за работно време, в което мърляво е работено.

Зайкова контрира, че хората трябва да имат пари за ток и вода и че не може да се работи, без да е заплатено. Каролев опроверга информациите, че в Македония, Албания и Сърбия се взимат по-високи заплати, отколкото в България. Икономистът призна, че единствено в Румъния се печели повече.

Той опроверга и Зайкова, че в Румъния лекарите получават двойно по-високи заплати спрямо българските. По думите му, не е верен и фактът, че работодателите дават бонуси на служителите си. Водещият Иво Никодимов едва успя да овладее изнервения спор и призова просто събеседниците да се изслушват, ако могат.

 

Comments are closed.