Кремъл отговори на Тръмп за Г-7: Вече не са актуални

 

 

Прессекретарят на на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия концентрира вниманието си в голяма степен на други формати, а не на Групата на седемте. Така той коментира заявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че Русия трябва да бъде отново поканена в „Г-7“, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Ние поставяме акцента си върху други формати“, заяви Песков.

По-рано прессекретарят отбеляза, че „актуалността на „Г-7“ за Русия пада от години, снижава се, защото в изменящата се политическа и икономическа обстановка значително расте значението и актуалността на формати като „Г-20“, където Русия участва активно“.

Песков категорично отказа да коментира хипотетични разсъждения за това, ще се върне ли във формата „Г-8“, ако ѝ бъде предложено.

Междувременно новият премиер на Италия Джузепе Конте заяви, че подкрепя идеята на президента Доналд Тръмп.

„Съгласен съм с президента Доналд Тръмп. Русия трябва да се върне в „Г-8″. Това е в интерес на всички“, написа Конте в Туитър.

Канада обаче се противопостави. Говорител на премиера Джъстин Трюдо обяви, че Отава не е променила мнението си и е против връщането на Русия.

Преди два дни и германският канцлер Ангела Меркел обяви, че връщането на Русия в този формат е засега невъзможно заради анексирането на Крим. Меркел обаче се обяви и за продължаване на диалога с Москва.

 

Comments are closed.