Красимир Каракачанов: Не сме викани да участваме в някаква коалиция за Сирия

 

 

Български гражданин, който живее и работи в България, не е длъжен да познава законодателството на друга държава – на САЩ или на Перу. Отговорност носят чуждестранните му работодатели, които са го използвали за мюре.

Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира казуса с Желяз Андреев и други четирима българи, чиято екстрадиция иска САЩ. Обвиненията към тях са, че са нарушили ембаргото на САЩ срещу Сирия, продавайки части за самолети в кол център.

Лидерът на ВМРО бе гост на предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Приветствам решението на съда в Добрич, каза още вицепремиерът. Магистратите пуснаха Желяз Андреев под гаранция.

За пет години са екстрадирани 6 български граждани за САЩ, каза още Каракачанов, без да даде подробности.

Разговорът в студиото започна с въпроси, свързани със ситуацията в Сирия.

„Ситуацията в Сирия ескалира, напрежението в Босна и Херцеговина и Косово расте. Не искам да кажа, че сме пред война, но е хубаво подобни теми да се обсъждат. Такива теми при предишния президент не се обсъждаха, сега не е така“, заяви в ефира на „Лице в лице“ Красимир Каракачанов.

„Изпълнителната власт, президентската институция и парламентът е редно да излязат с една позиция по тези казуси“, категоричен е той.

„Не сме викани да участваме в някаква коалиция за Сирия. Все пак НАТО нищо още не е решило. С нашата страна не са водени каквито и да е неофициални разговори да имаме готовност за нещо. Все пак, изказванията на Тръмп, са изказвания на държавен глава, не на държава. НАТО не е взимала никаква инициатива. Сигурно ще е нещо като в Ирак – коалиция на желаещите. Ако има такова нещо, смятам, че България трябва да е фактор, който да предлага инициативи на диалог“, продължи министърът на отбраната.

Той коментира и случая „Скрипал“, като посочи, че той става все по-мъглив и неясен. „Страната ни взе най-правилната позиция“, коментира Каракачанов.

И се върна на темата „Сирия“, като заяви: „Ние нямаме с какво да ударим Сирия. Ние нарязахме до 2003 година оръжието, с което можехме да ударим някого, под натиска на наши съюзници. Все пак се надявам да не се стига до военни удари. Нека мислим като нормални хора, не като политици. Твърдят се много неща, но не знаем още истината.“

„Конфликтите в Близкия Изток започнаха през 2003 от Ирак, продължиха през Либия. От това нищо не се получи, големият потърпевш бе Европа, защото е залят от нелегални мигранти. Сега се финансира Турция, за да пази вълната от бежанци“, каза още Красимир Каракачанов.

 

Comments are closed.