Кошмарен телефонен разговор провели Тръмп и Макрон

 

 

Телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и френския президент Еманюел Макрон се е провел миналата седмица, след като Макрон отправи критики към Тръмп. Темата на разговора е била – търговия и миграция. За това съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на свои запознати източници.

„Просто лошо. Той (разговорът) беше кошмарен”, заяви източникът. „Макрон смяташе, че ще може да говори с него на база на тяхната връзка. Но Тръмп не обича да бъде критикуван така”, допълва той. Кратко изявление дойде от Вашингтон относно разговора.

„Двамата лидери обсъдиха проблема с миграцията в Либия, както и времевите варианти той да се реши. Президентът Тръмп подчерта нуждата от балансирана търговия с Европа”, Тръмп проведе подобен разговор и с британския министър-председател Тереза Мей, припомня БГНЕС.

Разговорът с Макрон се е състоял на същия ден, в който новите мита за стомана и алуминий влязоха в сила.

В изявление разпространено от Елисейския дворец става ясно, че Макрон съжалява за решението на САЩ да потвърди митата върху алуминия и стоманата. „Това решение е не само незаконно, но е и грешка в много отношения. Грешка е защото помага за разбалансирането на световната икономика по възможно най-лошия начин, чрез фрагментация и икономически национализъм”, продължава изявлението, като Макрон добавя, че „ако това се отразяваше на нашите взаимоотношения то това щеше да се случи още когато той напусна парижкия (климатичен) договор.

Френският президент е един от лидерите в ЕС с най-добри взаимоотношения с американския президент.

 

Comments are closed.