Корнелия Нинова с остра реакция към отговора на ГЕРБ: Господин Борисов, защо излъгахте?!

 

 

В люта престрелка между Борисов и Нинова се превърна политическия петъчен следобяд.

На редовната си пресконференция днес, първа за 2017-а, лидерът на БСП Корнелия Нинова попита къде са отишли 2 млрд. лв. 

Нинова цитира стенограма на Министерски съвет от 3 август 2016, в която се казва, че през август месец в бюджета има 3,3 млрд. лв. излишък и премиерът Бойко Борисов е казал, че тези пари няма да се пипат, а че ще отиват като „буфер“.  На 4 януари 2017 г. много помпозно и самохвално е обявено на заседание на Министерски съвет, че България приключва финансовата година с 1,5 млд. излишък“, посочи тя и отново попитта – къде са останалите?

 

Час и половина по-късно на извънреден брифинг Димитър Главчев от ГЕРБ заяви: „Платихме 1,2 млрд. лева за АЕЦ „Белене“, дадохме 1 млрд. за саниране, ето ви два милиарда. БСП хвърлят димки в пространството“ и обвини Нинова, че се готви за премиер и иска да харчи пари на готово.
Корнелия Нинова не остана удовлетворена от този отговор и час по-късно се обърна лично към премиера Борисов:

Господин Борисов,

Получихме отговор на първия си въпрос. Двата милиарда лева от излишъка сте изхарчили за плащане на дълга за АЕЦ Белене и за саниране. Не получихме отговор на втория въпрос: Защо излъгахте?

На 3 август 2016 на заседание на МС, заявявате: “като видях как си потърквате ръцете, да Ви кажа – не си мислете , че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът.“

Към тази дата българското правителство вече знае за дълга по Белене, тъй като решението на Арбитражния съд е излязло месец по-рано. Средствата за саниране са заложени в бюджета за 2016 година и към този момент, Вие също знаете за тях. Въпреки това заявявате, че излишъкът няма да бъде харчен. Какво се промени от август до септември, че посягате на излишъка и извършвате тези две плащания?, пита лидерът на БСП.

 

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.