Корнелия Нинова: КСНС се провали заради управляващите!

 

 

„КСНС се провали, няма напредък в борбата с корупцията. Господин Борисов дойде с час и половина закъснение, ключов министър като Екатерина Захариева я нямаше. Други ключови личности като Цветанов и Горанов си тръгнаха по-рано. Кворумът се провали и решение нямаше“.

Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на излизане от „Дондуков“ 2, където бе на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Нинова застана пред медиите и припомни, че и двата антикорупционни законопроекта – на БСП и на ГЕРБ, са внесени в деловодството на парламента. Не е в правомощията на президента да определя кога ще бъдат разглеждани, припомни тя. „И министърът на отбраната го нямаше“, допълни Нинова

„Борисов не каза нищо вътре. За мен това е несъстоятелност на управляващите да направят такъв закон. Или всички трябва да разберем, че ни трябва такъв закон, или всичко друго е имитация“, отсече Нинова.

ГЕРБ си играят на „доброто“ и „лошото“ ченге. Тази игра доведе до провал. Премиерът не даде аргументи, защитавайки законопроекта на ГЕРБ, посочи лидерът на БСП.

КСНС не излезе със заключение. Това показва неспособност на политическата класа,подчерта Нинова.

Като бойкот на президента тя оцени отсъствието на вицепремиерите.

„Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин – бягат от отговорността за вземане на решение“, посочи Нинова.
Аз така го оценявам, не може толкова хора да не присъстват по различни причини. Поредното лицемерие е това – днес им разпорежда (б.р. – Борисов на ГЕРБ) да не говорят за президента, а от парламентарната трибуна го атакуват, посочи Нинова.

Лидерът на БСП каза какви са двете основни различия между двата законопроекта. От БСП държат новия антикорупционен орган да има разследващи функции. „Без разследване, обвинителен акт и присъда, няма борба с корупцията“, убедена е Нинова. Според ГЕРБ новото звено не трябвало да може да разследва, а само да преглежда декларациите на хората от властта. БСП и ГЕРБ останали на позициите си и по това кой да назначава шефът на звеното антикорупция. Левицата държи това да бъде президентът, като политикът с най-голям авторитет в държавата, управляващите са против.

„Правителството представи своя законопрокет, г-жа Цачева го представи. Аз представих нашия законопроект. Проведохме дискусия и когато се стигна до вземане на решения, кворумът се разпадна“, обясни Корнелия Нинова.
Нинова обясни, че в законопроекта на Министерски съвет проект все още пише, че парламентът трябва да избира директора на единния антикорупционен орган. „В нашия – че президентът трябва да назначава директора, а заместниците му да се избират от парламента с обикновено мнозинство“, отбеляза лидерът на БСП.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.