Конфликт между САЩ и Китай ще създаде проблем за цялата световна икономика

Лидерът на Китай Си Дзинпин

Всички евентуални проблеми, които могат да възникнат в икономическите и търговските отношения между Китай и САЩ, биха представлявали проблем за цялата световна икономика. Това е предупредил Гън Шуан – говорител на китайското министерството на външните работи, предала агенция Market news international, цитирана от БНР.

Коментарите на Гън Шуан идвали в отговор на въпрос, дали Китай е формулирал планове за предприемане на ответни мерки срещу Съединените щати, в случай че администрацията на новия президент Доналд Тръмп предприеме наказателни мерки срещу китайския внос след встъпването в длъжност на 20-и януари.

По-рано в петък беше оповестена информация, според която китайското правителство обмисля засилване на проверките на бизнес практиките на американските компании, опериращи в Китай, в отговор на всякакви протекционистки мерки, предприети от администрацията на Тръмп.

Китай приветства американските компании, опериращи в страната, но изисква тези фирми да спазват китайските закони и регулации, отбелязал говорителят на външното министерство.
Гън Шуан повторил и позицията на китайското правителство относно инсталирането на антибалистична система за противоракетна отбрана на САЩ в Южна Корея и отново настоя, че Сеул трябва да спре незабавно този проект.

 Въпреки че не заплаши с директно икономическо отмъщение, говорителят на външното министерство даде ясно да се разбере, че завършването на тази инсталация ще навреди на двустранните икономически отношения.

Неговият коментар е факт, след като „Файненшъл Таймс“ съобщи, че висш китайски служител на външното министерство е заплашил някои от най-големите индустриални фирми на Южна Корея със загуба на техния бизнес в Китай, ако тази система за противоракетна отбрана бъде инсталирана, добавя БНР.

Comments are closed.