Командирът на ВВС: Според изискванията на НАТО пилотите трябва да имат около 180 часа нальот годишно, а загиналите пилоти са имали около 18 часа за 2018г.

 

 

Командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков изнесе факти по обстоятелствата довели до инцидента с вертолет Ми-17, предаде Novini.bg. По думите му инцидентът е станал по време на планови полети на 24-та авиобаза. Около 20.30 часа вчера в базовия оперативен център се получава информация за падане на Ми-17 с регистрационен номер 417. По думите на командира веднага е активирана наземната команда за търсене и спасяване и на място са изпратени линейка, пожарна от поделението, подкрепа получават и от гражданското летище в Пловдив с пожарна и лекар.

Ген. Стойков започна изявлението си със съболезнования към близките и колегите на загиналите пилоти капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев. Ген. Стойков изрази моралната си подкрепа към бордния техник офицерски кандидат Алексей Каменов, който в момента е на лечение във ВМА.

Пред журналисти ген. Стойков каза, че според изискванията на НАТО пилотите трябва да имат около 180 часа нальот годишно. Предвид ситуацията в българските ВВС загиналите пилоти от началото на годината до момента са имали около 18 часа. Той подчерта обаче, че авиаторите са били добре подготвени и са имали необходимия опит за изпълнението на този вид задача – изпълняване на аварийно-спасителни дейности зависване.

В авиобазата в Крумово по-късно пристигна президентът Румен Радев, за да се срещне с командния състав на поделението, по повод трагичния инцидент, предаде радио „Фокус” – Пловдив. Радев отказа всякакви коментари пред журналисти.

По-рано през деня Румен Радев посети Военно-медицинска академия – София, където се запозна със състоянието на бордния техник Алексей Каменов, оцелял при катастрофата на вертолета снощи.

 

Comments are closed.