Кой е наред? Ето кои страни може да напуснат ЕС през 2017 година

През юни 2016 година Великобритания гласува на референдум, дали да напусне ЕС. Сред европейските страни, които може да последват примера на Brexit, са Франция, Холандия и Италия, съобщава RT.

Лидерът на френската партия „Национален фронт” Марин Льо Пен вече заяви, че ако бъде избрана за поста, тя ще настоява за специален статут на страната ѝ в ЕС. В случай на отказ, тя ще проведе референдум по подобие на британския. В момента в президентската надпревара води Франсоа Фион, но Мари Льо Пен продължава да има високи шансове.

В изборите през март в Холандия ще участва популярната сред народа евроскептчина партия „Партия на свободата”. В случай на победа лидерът ѝ Герт Вилдерс обеща да организира референдум за напускане на ЕС.

В Италия след оставката на премиера Матео Ренци са насрочени предсрочни парламентарни избори. В резултат нараснаха шансовете на партиите „Движение пет звезди” и „Северна лига” да оглавят правителството.

И двете партии, известни със евоскептицизма си, възнамеряват да извадят Италия от ЕС и да върнат националната валута.

По-рано към страните, имащи шансове да повторят Brexit, можеше да бъде отнесена и Австрия заради позицията на бившия кандидат за президент Норберт Хофера лидера на „Партията на свободата”. На 4 декември обаче той изгуби изборите с малка разлика.

 

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.