Коалицията между ДСБ и “Да, България“ ще се казва “Демократична България“

Атанас Атанасов и Христо Иванов

ДСБ, „Да, България“(ДаБГ) и Зелените ще обявят официално коалицията помежду си на 12 април. Новата формация ще се казва „Демократична България“.

Обединението се подготвя от миналата година. В края на март изпълнителният съвет на ДСБ излезе с резолюция, с която партията даде мандат на председателя си Атанас Атанасов за „създаване на траен политически съюз между ДСБ и Да, България“, в който да влязат и други партии.

Същото направиха и от „Да, България“ още през февруари. Тогава от партията на Христо Иванов обявиха, че започват преговори с партии партньори за сваляне на правителството. А първоначално поканите за разговори бяха за формациите, с които работят усилено – ДСБ, Зелените, ДЕОС и БЗНС.

Очаква се на официалното обявяване на новата коалиция да присъства и лидерът на БЗНС Николай Ненчев. Още преди месец формация около ДаБГ и ДСБ обяви, че е отворена и към присъединяването на други партии, припомня Offnews.bg.

Междувременно продължава разпадането на Реформаторския блок (РБ) – очаква се скоро Движение „България на гражданите“ (ДБГ) да обяви дали напуска формацията, след като ултиматумът, който поставиха, изтича утре. В края на март „Глас народен“ напуснаха РБ.СДС пък е разделено на две – част от хората в партията искат преговори за коалиция с НФСБ, а друга – оставка на Лукарски и присъединяване към новата формация около ДаБГ и ДСБ.

Comments are closed.