Кметът на Правец Румен Гунински: При нас няма да дойде и лев от разпределените от МС пари

Румен Гунински Снимка: Община Правец

 

В Правец няма да дойде и един лев от разпределението на средствата за общините от МС. Това каза по БНР кметът на Правец и член на НС на БСП Румен Гунински, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.

„Силно сме обезпокоени от субективното разпределяне на средствата от централния бюджет за общините. Това е практика години наред. Липсва публичност и не са ясни критериите на разпределение. Последното постановление на МС, с което бяха разпределени пари за общините, е внесено в 20.00 часа на 20 юли без съгласуване между министерствата – в нарушение на устройствения правилник на МС”, допълни той.

Гунински заяви, че не само при това разпределение на средства в Правец не са получили лев, а и при предните две от страна на Министерския съвет.

„На местно ниво ние не делим хората на БСП или ГЕРБ. Всички са жители на България. С това постановление на МС са ощетени близо 2 милиона жители в страната“, заяви кметът.

Той припомни, че по време на управлението на Пламен Орешарски, при подобно разпределение, общините на ГЕРБ са получили близо 30% от парите, а не както в момента – БСП получават едва 2%. Гунински подчерта, че БСП ще иска от НСОРБ да обсъди на Управителен съвет механизмите на разпределение.

„Изравнителната субсидия на над 100 общини е на ниво от 2010 година. НСОРБ иска допълнителни пари за тези общини”, заключи още той.

 

Comments are closed.