Китай спира да купува американски петрол

 

 

Китай се отказва да купува американски петрол на фона на сътресенията в търговията между Пекин и Вашингтон, пише „Ройтерс“, като се позовава на източници от една от най-големите китайски петролни фирми – Sinopec.

Компанията се отказва от планирания внос от САЩ в обем от 300 хилияди барела месечно. Поръчките за американски петрол са прекратени.

Според Bloomberg Китай не смята да ограничава петролните доставки от Иран въпреки американските санкции, които на този етап забраняват транзакции с долари, търговия със злато и с части за автомобили и самолети.

От началото на ноември санкциите ще обхванат и иранския петрол.

Агенцията коментира, че доколко Китай ще се съобрази с американските санкции зависи от по-нататъшните преговори между двете най-големи икономики в света.

Междувременно стана ясно, че вносът на автомобили в Китай се е свил през юни с цели 87,1% спрямо година по-рано, достигайки едва 15 хиляди броя, тъй като производителите са забавили доставките в очакване на влязлото в сила през юли намаляване на митата за чуждестранни автомобили. Това ппоказват данни на Асоциацията на дилърите на автомобили в Китай (CADA).

Данните от CADA, оповестени в понеделник, също така показват, че общите продажби на внесени в Китай автомобили през първата половина на 2018-а година са намалели с 22,1% на годишна база до 451 971 автомобила.

През май Китай обяви, че ще намали значително от 1 юли митническите тарифите за внос на чуждестранни автомобили и на части за тях до 15% от 25%. През юли обаче властите в Пекин повишиха драстично митата за автомобилите, внасяни от Съединените щати, до 40% на фона на нарастващото търговско напрежение с Вашингтон.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.