Китай няма да приеме търговското изнудване на САЩ

 

 

Китайското министерство на финансите разкри допълнителни мита върху 5207 различни стоки, внасяни от САЩ в размер от между 5% и 25%. Това е в отговор на предложението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на 25% мита върху стоките от Китай на стойност от 200 милиарда долара, пише Global Times, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Китай е предприел необходимия и легитимен отговор, основан на интересите на китайския народ и защитата на основаната на правилата международна търговия според СТО“, заяви китайския външен министър Ван И.

Според него китайските контрамерки са рационални. Страната не бърза да изравни митата си с тези на САЩ, докато извънредният натиск и изнудване на САЩ са станали ясни за международната общност. Подобно изнудване няма да донесе плодове срещу Китай.

Отговаряйки на молбата да реагира на скорошните коментари на Белия дом, че последните конрамерки на Китай са били „слаби“, министърът отговори: „Да не би да искат Китай да предприеме още по-силен отговор?“.

 

Comments are closed.