Китайската станция “Тянгун-1“ се разпадна над Тихия океан

 

 

Космическата станция „Тянгун-1″ приключи своя живот в земната орбита и падна в Тихия океан в 3.16 часа българско време, съобщиха за NOVA от оперативния център във Военноморското училище във Варна.

По-голямата част от 8-тонния апарат изгоря при триенето в долните слоеве на атмосферата, допълват от Китайската космическа агенция.

Падането на „Тянгун-1“ се следеше зорко от целия свят. Основните опасения бяха корабът да се удари в населено място. Имаше предположения, че отломки до 300 килограма могат да се стоварят на Земята с висока скорост.

У нас редица изтъкнати астрономи проследиха последните часове на космическия апарат. Пред камерите на NOVA доц. д-р Алексей Строев от Института за космически изследвания към БАН успокои, че няма опасност евентуалните остатъци да са токсични, тъй като по-голямата част от отровите изгарят а атмосферата.

Военните създадоха специален оперативен щаб по наблюдението на обекта. Министър Красимир Каракачанов ангажира химически модули от армията, които трябваше да се намесят, ако отломка от „Тянгун-1“ беше паднала на територията на България.

„Отломки не са попаднали на сушата и няма никакви поражения. Прогнози непрекъснато се правеха на няколко часа от няколко агенции. Следихме от няколко места движението на станцията, за да можем да правим анализи и наши прогнози. Очаквахме събитието да се случи малко по-близо до България, някъде под Африка. Това обаче се случи още по-далече от нас”, коментира в „Здравей, България” доц. Веселка Радева от ВВМУ.

Болтове, гайки, части от соларни панели, останки от ракети и сателити. Над 500 хиляди парчета космически боклук с различна големина обикалят планетата. Опасността да поразят работещ космически апарат или астронавт е реална. Сценарий, който оживя в кинопродукцията “Гравитация”.

Всеки ден на Земята пада поне една от тези отломки, показват данните на космическите агенции. За 70 години полети в земната орбита обаче има само един документиран случай на човек, ударен от космически отпадък.

Далеч по чести са случаите на нанесени материални щети по сгради, обясни доц. д-р Алексей Строев, който също наблюдава последните часове на станцията “Тянгун-1”.

„Много такива случаи има. Няма да забравя снимката на един американски фермер, в чийто двор беше паднала една степен от ракета-носител. Тя е внушителна по размери”, разказа той.

Сметището в земната орбита наистина е внушително и ще расте главоломно с всяка стъпка на човешкия прогрес. На този етап най-големите замърсители са  Съединените щати, Русия и Китай. Всяка от тези държави е отговорна за близо 4000 свои технологични отпадъци.

Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората. Китайският в. „Глобал таймс“ заяви, че големият шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на „Тянгун-1“, е отразявал „завистта“ в чужбина към космическата индустрия на Китай.

 

Източник Новини.бг, Нова тв

 

Comments are closed.