Кириакос Мицотакис: Не признаваме македонската националност и македонския език!

Кириакос Мицотакис

 

 

Конституционни промени, отстраняване на иредентизма, взаимно приемливо име за всички употреби, без македонска националност и македонски език са условията за решаване на спора за името на Македония, според лидера на най-голямата гръцка опозиционна партия Нова Демокрация Кириакос Мицотакис. Това съобщава скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от Агенция „Фокус“.

В изказване пред високопоставени членове на партията, Мицотакис посочи, че договор, който не задоволява националните интереси на Гърция, няма да бъде приет от Нова Демокрация.

„Ние, като партия, оставаме твърдо на нашата позиция. Решението трябва да бъде едно за всичко и да съдържа три елемента: промяна на Конституцията на Скопие, отстраняване на всички иредентистки елементи, включително националността и езика. Македонската националност и македонския език няма да бъдат приети. Едно име за цялостна употреба в и извън границите и взаимноприемливо име, което няма да разваля отношенията между двете страни още на следващия ден“, разясни Мицотакис, според когото тази позиция е честна, реална и патриотична и гарантира обединението на гърците около нея.

Председателят на Нова Демокрация отправи остри критики към правителството на СИРИЗА (Съюза на радикалната левица) и най-вече към външния министър Никос Коцияс, който, според Мицотакис, повече защитава аргументите на Македония, отколкото гръцкия национален интерес, съобщи кореспондентът на МИА от Атина.

„Ципрас и в бъдеще е опасен за националните интереси и неговото правителство не притежава необходимата сериозност, за да се справя с критични национални въпроси и това трябва да го разбере не само Ципрас, но и господин Коцияс, който често пъти изглежда все едно, че брани аргументите на нашите съседи, отколкото интересите на страната, както направи и вчера в телевизионното си интервю“, заяви гръцкият политик.

Според лидера на най-голямата гръцка опозиционна партия, Ципрас се опитва да постигне договор с Македония на всяка цена.

„Това, което виждаме е агония, голяма агония, търси се решаване на скопския въпрос на всяка цена и колкото е възможно по-бързо, което ще послужи на международните им цели и всичко това се случва в момент, когато правителството няма никаква политическа легитимност, за да постигне международен договор. От чие име преговаря днес Ципрас? Преговаря като премиер, който има подкрепата на всички членове на кабинета си и цялото парламентарно мнозинство или преговаря само като лидер на СИРИЗА?“ – изтъкна Мицотакис и бе категоричен, че „такова нещо не се е случвало при нито едно гръцко правителство“.

 

Comments are closed.