Ким Чен-ун на нова необявена визита в Китай

 

 

Китай обяви, че президентът Си Цзинпин се е срещнал със севернокорейския вожд Ким Чен-ун в североизточния китайски пристанищен град Далиан, съобщава „Асошиейтед прес“.

Срещата, която се е провела вчера и днес, е втората между двамата лидери през последните седмици. През март Ким посети Пекин, което беше първото му посещение в чужбина, откакто пое властта преди шест години.

Според китайската официална агенция „Синхуа“ Си Цзинпин е дал банкет в чест на Ким и двамата са имали „пълна и задълбочена размяна на мнения за отношенията между Китай и КНДР и основни въпроси от общ интерес“. Лидерите са разговаряли „в сърдечна и приятелска атмосфера„.

„Докато съответните страни елиминират враждебната политика и заплахите за сигурността срещу Северна Корея, Северна Корея няма необходимост да притежева ядрени оръжия, а денуклеаризацията е постижима“, изтъкнал Ким, цитиран от „Синхуа“.

Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, въпреки че търговията между тях се срина през последните месеци, след като Пекин се съобрази с икономическите санкции на ООН в отговор на ядрените и ракетните изпитания на Северна Корея.

Срещата между Си и Ким се състоя, докато севернокорейският вожд се подготвя да проведе историческа среща на високо равнище с президента на САЩ Доналд Тръмп, която се очаква да се проведе в началото на юни.

Китай се старае да потвърди значението си в процеса по намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

 

 

Източник:БГНЕС

 

Comments are closed.