Киев плаши Европа: Ако не спрете “Северен поток 2“, Путин ще прати танковете на границите ви!

 

 

Въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“ застрашава ЕС и ще „позволи на Путин да разгърне пълномащабна военна операция в Украйна“. Това заяви президентът на украинската газова компания „Нафтогаз“ Андрей Коболев, съобщават руски медии.

В интервю пред Жана Немцова по тв „Дойче Веле“ Коболев нарече новия газопровод „троянски кон“ за Евросъюза. Той твърди, че амбициозният проект „противоречи на интересите на Европа“.

Ако газопроводът бъде построен и влезе в експлоатация, „европейците ще платят сериозна цена“ за това, предупреждава шефът на „Нафтогаз“. Цената за „Северен поток 2“ ще бъде „разкол в Европа“, уверен е той.

Според Коболев, за да постигне целите си, Москва възприема тактиката „разделяй и владей“.

„Г-н Путин ще позвъни в Полша и ще каже: „Искате ли да получавате евтин газ като Германия? Ако наистина искате такова конкурентно предимство, давайте заедно с това да обсъдим и някои други въпроси“. После ще позвъни в Словакия, Унгария и другите страни от Централна и Източна Европа. И така ще постигне разкола“, разсъждава шефът на украинската компания.

Коболев също така огласи „хипотеза“ за това защо Русия чрез „Северен поток 2“ и „Турски поток“ извежда транзита на газ извън територията на Украйна.

„Ние смятаме, че, извеждайки транзита от Украйна някъде другаде, Путин всъщност разчиства пътя си към пълномащабна военна операция, която в крайна сметка руските танкове ще се окажат на източните граници на страни като Полша, Унгария, Словакия и Румъния“, заяви той.

Според Коболев, ако транзитът бъде прекратен, опасността от такъв сценарий „превишава 50%“. Самото съществуване на газовия транзит през Украйна прави такава една „пълномащабна агресия“ прекалено скъпа ва Русия, отбелязва той.

„Съществува и друг, по-мек сценарий. Прекратяването на транзита през Украйна може да помогне на Путин да спечели войната в икономически план“, заяви още Андрей Коболев.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.