“Кеймбридж Аналитика“ се спасява с фалит, започна процедура за несъстоятелност

 

 

Британската компания „Кеймбридж Аналитика“, която е в центъра на скандал с данни на потребители на „Фейсбук“, обяви, че започва процедура по несъстоятелност и „незабавно спира всички свои операции“, предава БГНЕС.

„Кеймбридж Аналитика и компанията майка SCL започнаха процедура по несъстоятелност във Великобритания, се казва в комюнике на компанията, които бе публикувано на интернет сайта й. Скоро ще бъде открита процедура за фалит на дружеството и в САЩ.

То бе обвинено, че е събирало и използвало без разрешение лични данни на 90 млн. потребители на „Фейсбук“. След това британската компания е работила за предизборната кампания на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Това стана, след като социалната мрежа Фейсбук призна, че по неправомерен начин е споделила с британската фирма лични данни на 87 милиона потребители. Компанията, заедно със своя партньорска фирма, прекратяват дейността си заради загуба на клиенти, гласи официално съобщение.

Дали обаче чрез този юридически ход „Кембридж Аналитика“ ще избегне правосъдието?

„Трябва да сме сигурни, че това не е опит за бягство и че тези компании не спират работа, за да избегнат разследването срещу тях за използването на лични данни и за законността и етиката на техните практики. Това разследване ще продължи. Ние трябва да знаем какво се е случило. Много е лесно да затвориш една компания, а хората зад нея просто да се появят на друго място заедно с всички данни и контакти, които вече са натрупали“, заяви Деймиън Колинс, председател на комитета на британските адвокати.

Сред обвиненията към „Кембридж Аналитика“ са, че консултантската фирма е използвала данните от Фейсбук, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Процедурата по обявяване в несъстоятелност на компанията ще протече в Обединеното кралство.

Преди близо месец Управителният съвет на Кеймбридж Аналитика уволни шефа й Александър Никс, докато се води независимо разследване на действията му. Управителният съвет съобщи, че причината за уволнението е изказване на Никс пред репортер под прикритие на британската телевизия Чанъл-4 Нюз. Телевизията излъчи тайно заснета среща на един от репортерите си с Никс, който казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително „с всички данни, анализи и таргети“.

Никс освен това казва, че Кеймбридж Аналитика е използвала имейли с „таймер за самоунищожение“ в предизборната кампания на Тръмп, за да не може да се проследят действията й. Думите му са: „Няма доказателства, няма следи на хартия, няма нищо“.

Телевизията посочи, че Никс направил тези изявления пред репортер, представил за богат клиент, който искал да използва Кеймбридж Аналитика, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.

 

Comments are closed.