Каракачанов: Благодаря на депутатите от БСП за подкрепата им за самолета и бойната машина за БА

 

 

Ще започна с благодарност към депутатите на БСП за подкрепата тим за проектите за нов самолет и нова бойна машина за пехотата. Това заяви за „Офанзива с Любо Огнянов“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в свое импровизирано пряко включване по телефона. проектите.

„Ако се бяха увлекли по Марешки, щяхме още да си играем на леви и десни, сини и червени. Благодарим за подкрепата, темата на срещата беше точно това – уж имало спекулации, тайни преговори, но всички те бяха в зала Запад. Сега съм длъжен да благодаря на колегите от БСП, че подкрепиха проекта“, продължи Карачанов в отговор на намеците на Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, че в коалицията имало завист „кой е по, по, най“, и отсъствието на министъра при гласуването на проекта в НС в четвъртък, уж като доказателство за тезата му.

Министърът на отбраната призна, че изпитва опасения дали е траен интереса за продажба на Ф-18. „По отношение на опасенията им, аз също имам за Боинг Ф-18, дали са трайни интересите им, дали ще се включат в цените. Имам опасения как ще се подходи към въпроса за желанието ни част от поддръжката да става в нашите военни заводи. Но това ще го решим с обща помощ и разбиране от страна на всички, за да може парите на българския данъкоплатец да остават тук“, каза Красимир Каракачанов.

Той коригира Атанас Зафиров, който изрази опасения за качеството на самолетното гориво за българските изтребители на служба. „По отношение на горивата – г-н Зафиров бърка: не беше за горивата, а за маслата, и случаят бе от преди няколко месеца. В Русия са влезли нови регулации, маслата сега са заменени с френски – тук не е въпрос за горивата. Те са специализирани, доставят се от няколко фирми. В България, за съжаление, не се произвеждат такива горива“, отбеляза Каракачанов.

„За изтребителя изискването ни е да се поемат част от ремонтните дейности в България. Това е по-сложно, защото нашият завод в Пловдив няма лиценз за поддръжка дори за руска техника, тъй като е изтекъл. Заводите ни в Пловдив и София пък нямат лиценз за поддръжка на западна техника. Иначе руските хеликоптери и в момента се ремонтират. България има своите способности – не само поддръжката на бойните ни машини за пехотата, но и сглобяването на машините ще е в България, целият жизнен цикъл – в България. Поне 3 от заводите „Терем“ могат да извършват това. За самолетите проблемът е по-сложен, защото в България никога се е ремонтирала западна бойна техника“, призна Каракачанов.
По думите му сегашните изтребители МиГ-29 и Су ще се ползват през следващите 10 г. до придобиването на нова въздушна ескадрила.

„За бройката на новите самолети – преди пишеше, че имаме 8 или 9 самолета да купим. Сега сме написали минимум 8 самолета, а ако сега някой ни предложи 10, 11 или 12 за същата цена, тогава „берекет версин“, както казваме ние“, пожела си военният министър.

Той твърдо подкрепи предложенията на другия вицепремиер от ОП – Валери Симеонов, за предложенията му за намаляване на шума в курортите. „По отношение на шума за българските граждани – да. По отношение на т. нар. преместваеми проекти, където той (Валери Симеонов) е заложил площ до 15 кв. м, това не е нормално. Но той е съгласен да коригираме нещата преди проектът да влезе в НС“, поясни Красимир Каракачанов.

 

Comments are closed.