И София скандира “Свобода за доктора“ (снимки/видео)

 

 

Софиянци участваха в демонстрацията пред Съдебната палата в София в подкрепа на искането за освобождаване на д-р Иван Димитров, който при самозащита и с цел да опази своето семейство уби криминално проявения Жоро Плъха в собствения си дом. Участващите в протеста подписаха подписка в защита на свободата на лекаря. По думите им, протестът в столицата е подкрепян от граждани и от други населени места, видя репортер.

“Протестът е народен! Без политици”, каза участничка в протеста. Тя също призова и политиците в Народното събрание да бъдат единни като народа в този момент.

„По магистралата има доста коли със знамена, от Пловдив дори пътуват насам, за да ни подкрепят. Ако не ги пуснат, не знаем какво ще направим. Ако няма разбиране, ще вземем много по-строги мерки“, закани се едър мъж с вид на рокер.

Очаква се още най-малко 500 души са се присъединят към демонстрацията в защита на д-р Иван Димитров, разкриха още насъбралите се.

Междувременно към акцията се присъединяваха все повече столичани.

Протестиращите подписаха подписка с искането за освобождаване на д-р Иван Димитров. Гражданите сложиха подписа си под писмо с искане за незабавна промяна в закона за правото на самозащита, което ще бъде изпратено до министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на правосъдието.

Също така участниците в акцията скандираха „Свобода“ за д-р Иван Димитров.

В района имаше засилено полицейско присъствие. Протестиращите препречиха движението на превозните средства от градския транспорт по бул. „Витоша“. През там преминават трамваите с номера 4, 10 и 18.

Хората са се организирали в социалните мрежи и излизат с искане лекарят да бъде освободен, защото е извършил убийството при самозащита, след като в дома му са влезли крадци. Според тях той е направил това, което всеки би направил, ако почувства, че е заплашен неговият живот или този на член от семейството му.

Предвиденото в закона наказание за престъплението, в което д-р Димитров е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години, заради което протестиращите настояват и за приемане на законодателни промени, които да регламентират правото на самозащита.

Протестното шествие в подкрепа на задържания д-р Иван Димитров в един момент тръгна по бул. „Витоша“ в посока към НДК. Протестиращите скандираха „Свобода“ и „Оставка“. Движението по бул. „Витоша“ бе възстановено.

Към  момента протестът вече приключва. Протестиращите се разбраха да проведат нов протест. Той ще се състои в сряда в 09:00 часа пред президентството.

Междувременно хиляди българи протестират в Пловдив, скандирайки „Свобода“ за д-р Иван Димитров. Да подкрепят арестувания медик дойдоха хора от Враца, Димитровград, Пазарджик, Асеновград, от всички краища на страната. Включиха се и много шофьори на таксита, които надуха клаксони по пловдивските булеварди.

По-рано през деня, адвокат Димитър Марковски заяви, че пловдивската прокуратура много внимателно трябва да оцени събраните доказателства. При тези обстоятелства това е учебникарски пример за упражняване на неизбежна самоотбрана, категоричен бе той, коментирайки убийството в Пловдив на Георги Джевизов-Плъха от лекаря Иван Димитров.

Припомняме, че Жоро Плъха и друг път е имал нападения и е наръгвал хора в Пловдив. Бил е осъден на 11 години и преди месеци излязъл от затвора.

Припомняме, че лекарят е застрелял Жоро Плъха, след като той и негов съучастник влезли в дома му. Димитров ги чул и излязъл да види какво става, тъй като в съседните стаи спели съпругата и децата му.  Тогава Плъха го нападнал с нож и го е ранил в крака. Другият крадец побягнал, а лекарят стрелял няколко пъти. Бандитът е издъхна навън от рана в гърдите. Лекарят твърди, че оръжието не е било негово, а е изхвърлено от другия съучастник. Пистолетът е самоделка.

 

Източник:Блиц

 

 

Comments are closed.