И Г-7 настръхна срещу американските мита! Предупредиха за война

 

 

Финансовите министри на страните от Г-7 поискаха от американския си колега Стивън Мнучин да предаде в Белия дом тяхното разочарование и единодушно безпокойство от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, съобщава „Ройтерс“.

САЩ имат само няколко дни, за да избегнат избухването на търговска война между съюзници, заяви  френският финансов министър Брюно Льо Мер на среща на министрите в планински курорт Уислър, Британска Колумбия. Топката е в полето на САЩ и от тях зависи какви решения ще вземат за изход от ситуацията, посочи още френския министър.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин беше остро разкритикуван от гневните финансови министри на другите страни членки на Г-7 заради наложените от Америка нови по-високи мита върху вноса на стомана и алуминий.

Междувременно министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос се срещна с китайския вицепремиер Лю Хе в Пекин, за да се опита да смекчи напрежението в търговските отношения.

Американският президент Доналд Тръмп настоя в „Туитър“, че САЩ били „ограбвани от други страни в продължение на години в търговията“.

По думите му, митата върху стоманата щели да защитят американските стоманопроизводители, които според него били жизненоважни за националната сигурност. Тръмп също така се оплака от бариерите, с които се сблъскват американските фирми в Европа и другаде.

Време е да станем умни!“, настоя американският държавен глава.

По време на разгорещената среща на Г-7 в канадски ски курорт, Европейския съюз и Канада заплашиха да отвърнат на удара.

Ала Мнучин отрекъл, че САЩ са изоставили лидерството в световната икономика и заяви, че е предал силните чувства на другите страни по темата на Тръмп.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че САЩ ще продължат да обсъждат темата за тарифите, но ще правят това при индивидуални преговори с отделните страни.

Нямаше съвместно изявление в края на срещата на финансовите министри от Г-7, което е ясен знак за разединение, коментира БиБиСи.

Острият дебат вероятно ще продължи през следващия уикенд, когато лидерите на страните от Г-7, включително Тръмп, ще се срещнат в канадския град Квебек.

След разговорите между Рос и китайския вицепремиер, китайската държавна новинарска агенция „Синхуа“ предупреди, че всякакви търговски преговори между САЩ и Китай ще бъдат безплодни, ако САЩ наложат търговски санкции.

Китай е готов да увеличи вноса от много страни, включително от САЩ, посочва „Синхуа“, добавяйки, че увеличаването на вътрешното търсене е част от националната стратегия на Китай.

Рос е в Пекин, опитвайки се да сключи сделки в областта на земеделието и енергетиката, за да намали огромния американски търговски дефицит на САЩ с Китай.

Неговото посещение идва дни, след като Вашингтон заплаши да наложи допълнителни мита на стойност 50 млрд. долара върху китайски стоки.

Рос коментира, че преговорите са били приятелски и откровени, но не даде повече подробности. Американските власти изтъкнаха, че преговорите отчасти имат за цел да доведат до структурни промени, които да позволят на американските компании да се конкурират честно.

 

Comments are closed.