Испания ни подкрепя за превозвачите, Борисов подготвя нов документ за Брюксел (видео)

Снимка: Правителствена информационна служба

 

 

Испания подкрепя България за правата на превозвачите. Премиерът Бойко Борисов подготвя нов документ за решаване на въпроса, който ще предостави на европейските лидери,стана ясно след срещата му с премиера на Испания Мариано Рахой в София, предаде бТВ.

Испанският премиер го информира, че няма да присъства на срещата Европейски съюз – Западни Балкани. Причината, че Испания е една от 5-те членки на Европейския съюз, които не признават Косово.

Испанският министър-председател пристигна първи в София и ще стои два дни, включително и на официалната вечеря преди срещата, но няма да присъства на срещата за Западните Балкани заради позицията на Мадрид по отношение на Косово.

Испания ни подкрепя за запазването на кохезионните фондове и за промени в наредбата за командировките, която засяга българските превозвачи.

Бойко Борисов е информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин – по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите.

Информирах го за казуса с превозвачите – че транспортните работници трябва да се разглеждат с еднакъв аршин. Най-много ни притеснява завръщането у дома на всеки три седмици, което убива бранша у нас. Трябва да се намери разумния компромис за нашите превозвачи“, подчерта Борисов.

Премиерът е категоричен, че пакетът за мобилност ще ощети българските превозвачи. Целта е да се намали конкуренцията в наше лице. Най-лесният начин е това да се направи като се извадят на преден план удобства за шофьорите. Само че като се сложи на масата целият пакет, нещата не изглеждат точно така, детайлите променят цялата конфигурация. На хотел ли трябва да отиде шофьорът – кой ще му пази тира – застрахователят не поема щетите от евентуална кражба. С какво ще отиде до хотел и колко ще му струва това, заяви Борисов.

По думите на Борисов начинът да се защитават успешно интересите на българските превозвачи е да се говори с премиер след премиер. От позицията на силата не знам дали ще успеем, защото сме в периферията.

„Да тръгнеш срещу Холандия, Германия, Франция, Белгия и всички останали, не вярвам, че ще успееш. Единственият начин е човек по човек, премиер след премиер, диалог и да намерим, надявам се, компромисния път”, заяви Борисов.

Не съм спрял да защитавам интересите на превозвачите, само че не съм толкова гръмогласен, смел, брутален като лидера на опозицията Корнелия Нинова, който обяснява как ще разбие Франция, Германия и ще ги изхвърли от Евросъюза. Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт и с диалог се опитваме да свършим работа, заяви още Бойко Борисов.

„Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт и диалог, се опитваме да свършим работа. Ние сме по-горещи от испанците”, отбеляза той.

Премиерът на Испания даде положителна оценка за начина, по който в рамките на българското председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с брекзит, бъдещето на Европа.

Борисов припомни, че приятелството с Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, като подчерта, че България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС. Той съобщи, че с испанския премиер са се обединили около мнението, че трябва да бъде намерен най-добрия възможен вариант за Брекзит.

Използвах доста от времето, за да го запозная с това, което правим със Западните Балкани. Основната ни цел е да превърнем Балканите в строителна площадка, добро място за живеене и за бизнес. Мисля, че и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи този процес, заяви министър-председателят.

Рахой заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател, че сме в ключов момент, и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.

Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите по думите на испанския премиер са много сложни, защото Общността трябва да се справи с първата финансова рамка след брекзит.

Министър-председателят изтъкна, че темата за ядреното споразумение с Иран ще бъде повдигната утре на Съвета по транспорт.

Борисов се надява да бъдат разрешени проблемите с Украйна, както и с Русия, защото страната ни има добър стокооборот с тази страна.

България върви уверено по пътя си към Шенген и еврозоната. Испания ни подкрепя по този път. С премиера Mariano Rajoy Brey обсъдихме както двустранните ни отношения, така и актуалните теми като Брекзит, сигурността, позицията ни по казуса с превозвачите. Използвах доста от времето, за да го запозная с това, което правим за Западните Балкани. Основната ни цел е да превърнем Балканите в добро място за живеене и за бизнес и вярвам, че Испания ще подкрепи този процес.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, May 15, 2018

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.