Искат забрана на износа на изчезващи лекарства

iznos

 

 

Десетки лекарства, които периодично изчезват от българския пазар, ще бъдат вкарани в ограничителен списък и няма да може да бъдат изнасяни от страната. Поправката ще бъде направена преди второто четене на Закона за здравното осигуряване, съобщава „Преса”. Предложението е на Българския фармацевтичен съюз, каза председателят му проф. Илко Гетов.

Паралелният износ е продажба на медикаменти от държава, където цените са ниски, в други страни с по-висока регистрирана стойност. У нас по закон цените на ниво производител са най-ниските в ЕС.

Под забрана ще е всеки препарат, който през последните три месеца е липсвал в аптеките. В агенцията по лекарствата всеки месец постъпват на 4000 заявления за законен реекспорт. Проблемът е и в нелегалния износ, чиито размери заплашително растат, посочи проф. Гетов.

В момента в страната липсват инсулин, онколекарства, биологични продукти за ревматоиден артрит, лупус, астма. От две седмици в нито един склад няма траватан – капки за очи а болни от глаукома.

„Тези лекарства са най-евтини в България и затова са атрактивни за паралелен износ”, обясни проф. Гетов. Разликата между цената им тук и в Германия, закъдето най-често са изнасяни, е в пъти.

 

 

 

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.