Иран: От векове никого не сме нападали

 

 

Никого не сме нападали от векове, но срещу нас беше извършена инвазия.

Това отбелязва министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф в съобщение, разпратено до медиите от посолството на Ислямската република в България.

Позицията на външния министър е публикувана часове преди САЩ да обявят решението си за сключената през 2015 г. ядрена сделка.

Зариф подчертава, че със сделката Иран е поел ангажимент да отговори предимно на притесненията на САЩ, а в замяна Вашингтон се е ангажирал да отмени наложените санкции и да спре да възпрепятства работите на Ислямската република.

Външният министър подчертава, че при 11 случая Международната агенция за атомна енергия е потвърдила, че Иран изпълнява задълженията си, но в същото време САЩ постоянно нарушават договореностите, особено като заплашват и принуждават други държави да не правят бизнес с Иран.

През последната година ни е заявено, че президентът Доналд Тръмп не е доволен от споразумението и сега изглежда, че отговорът от някои европейци е да предложат на САЩ повече отстъпки от нашите джобове. Тази политика на отстъпки носи със себе си обещание за ново споразумение, което ще включва въпроси, които ние всички решихме да изключим от преговорите, включително отбранителните възможности на Иран и регионалното влияние, пояснява Зариф.

Според него трябва да се разбере, че това е Иран, а не Западът.

Никого не сме нападали от векове, но срещу нас беше извършена инвазия. Последната на Саддам Хюсеин, който тогава беше подкрепен от САЩ и регионални съюзници. Западът дори активно ни пречеше да се снабдим с основни средства за отбрана, като в същото време Саддам Хюсеин атакуваше иранските цивилни и войници с химически оръжия, припомня външният министър.

По думите му Ислямската република харчи далеч по-малко пари за отбрана в сравнение със Саудитска Арабия и ОАЕ.

Нашите ракети са с по-малък обсег на действие в сравнение с тези на Саудитска Арабия. И за разлика от съюзниците на САЩ в региона, които промиват мозъци, финансират и въоръжават групи като „Ал Кайда“, талибаните и ДАЕШ („Ислямска държава“), ние сме в основата на поражението на тези екстремистки организации„, подчертава той.

Зариф изтъква, че Иран няма да участва в преговори за сигурността и отбраната си и няма да променя ядреното споразумение. Той допълва, че Ислямската република си запазва правото да отговори, ако САЩ продължат да нарушават сделката или се оттеглят.

В края министърът призовава САЩ да започнат най-накрая да изпълняват ангажиментите си или ще отговарят за последиците, ако не го сторят.

 

Снимка 355162
Източник:news.bg

 

Comments are closed.