Иран заплаши Израел заради удара в Сирия

 

 

Главният съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хеменеиопредели вчерашните удари по военновъздушната база в Сирия като „престъпление на Израел“ и предупреди, че това „няма да остане без отговор„, съобщава ливанската телевизия „Ал Маядин“.

Али Акбар Велаяти е говорил при пристигането си в сирийската столица Дамаск, уточнява ливанската телевизия, която е много разпространена в контролираните от правителството части на Сирия.

Седем ирански военнослужещи бяха убити при въздушния удар на Израелсрещу сирийската военновъздушна база, което е почти два пъти повече от съобщените вчера 4 ирански жертви, сред които висш офицер, част от програмата на Иран за безпилотни самолети.

Телата на убитите иранци, определени като военни съветници, бяха върнати в Иран, като днес ще бъдат погребани.

Нападението беше извършено няколко часа след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, ще бъде „платена голяма цена“ след информациите за атака с химически оръжия в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск. Сирийското правителство отрече каквото и да е участие в тази атака.

„Изглежда, че американското правителство търси оправдание за военна намеса“, подчерта външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

„Позицията на Иран по отношение на химическите оръжия е ясна и ние осъждаме всякакво тяхно използване срещу каквито и да е цели“, добави иранският първи дипломат.

 

Comments are closed.