Индийски депутат обяви награда от над милион долара за главата на актриса

Снимка:  Туитър

 

Продуценти в Боливуд отложиха пускането на филм заради страховете за сигурността на главната актриса Дипика Падуконе, след като към нея отправиха заплахи известни хиндуисти.

Псевдо-историческият филм, озаглавен „Падмавати“, предизвиква гняв сред десните хиндуистки групи заради слуховете, че е романтично описание на сънища, в които присъстват митична хиндуистка кралица и нахлуващ в страната мюсюлмански султан. Режисьорите многократно отрекоха, че филмът включва такава сцена.

Голяма част от гнева се съсредоточи върху водещата актриса Дипика Падуконе, която беше обект на продължителна кампания на обиди и сплашване.

 
В неделя член на управляващата партия на индийския премиер Нарендра Моди (Бхаратия джаната) Сураж Пал Аму предложи награда от 1,6 милиона долара на този, който обезглави актрисата. Това предизвика незабавен протест и призиви към Аму да оттегли заплахата.
 Охраната за Дипика Падуконе, една от най-големите филмови звезди в Индия, беше повишена по-рано през ноември, каза полицейски комисар в Мумбай за CNN. Това се случи, след като член на малко позната дясна хиндуистка група публично заплаши да отреже носа на актрисата.
 След месеци на заплахи продуцентите на филма от Viacom18 Motion Pictures официално обявиха, че отменят планираната за 1 декември премиера.

Това обаче не сложи край на противоречията около лентата. В понеделник главният министър в централния индийски щат Мадхя Прадеш, управляван от Бхаратия джаната, заяви, че филмът ще бъде забранен, ако не бъдат отстранени така наречените обидни сцени.

 В лентата Дипика Падуконе играе кралицата Падмавати, легендарна хиндуистка кралица, която се самозапалила, за да не попадне в ръцете на нахлуващия в страната мюсюлманския завоевател Алауддин Хилджи. Историята на кралицата идва от стихотворение от 16-ти век.

Дипика Падуконе е известна не само в Индия. Тя вече завладява и Холивуд.

 В началото на годината я гледахме в една от главните роли в екшъна „Трите хикса: Отново в играта„, в който си партнира с Вин Дизел, Нина Добрев и Самюел Л. Джаксън.

 

Източник: Дарик

 

Comments are closed.