Илияна Йотова разговаря на “Дондуков“ 2 със заместник генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер

 

 

„България успя да върне Западните Балкани като приоритет не само на ЕС, но и на НАТО.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 със заместник генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер.

Вицепрезидентът определи Политиката на отворени врати като изключително важна за Алианса и в частност за България.

Илияна Йотова се обяви за съгласуван подход на ЕС и НАТО за този регион. „България може да бъде най-добрият посредник между тези страни и евроатлантическите партньори“, подчерта вицепрезидентът. „Често пъти забравяме съмненията на гражданите от Западните Балкани за членството в евроатлантически и европейски структури. Те трябва да бъдат наши съюзници, а не наши опоненти“, убедена е Илияна Йотова.

В хода на разговора заместник генералният секретар на НАТО Роуз Готемюлер постави темата за предстоящата среща на върха за Западните Балкани. „Трябва да бъдем оптимисти, но не само на нивото на политическите заявления, а на конкретната работа. Срещата не трябва да се превръща в поредния формален форум, а да начертае конкретни хоризонти за тези страни“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът и заместник генералния секретар на НАТО обсъдиха бъдещата среща на Алианса и отношенията му с ЕС. „Очакваме следващата среща на върха на НАТО да излезе с нова съвместна декларация, с конкретни решения, които да направят организацията още по-гъвкава и адекватна на новите предизвикателства и заплахи“, отбеляза вицепрезидентът. Според Илияна Йотова трябва да бъдат избегнати дублиращите функции и скъсването на сътрудничеството между бъдещия Европейски отбранителен съюз и Алианса.

„Както неведнъж е подчертавал президентът Радев, за нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на Алианса“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи, че три от четирите заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, свикани от президента, са били посветени на модернизацията на българската армия и ангажиментите на България към своите партньори.

От своя страна Роуз Готемюлер приветства позициите на държавния глава Румен Радев на срещата на НАТО на 25 май м.г. Тя определи като позитивен знак плановете на България разходите за отбраната да достигнат до 2 процента от БВП. „Трябва да се търси баланс между инвестициите в нова техника и в човешките ресурси“, отбеляза заместник генералният секретар на Алианса. По време на срещата Димитър Стоянов – главният секретар на държавния глава, подробно запозна Роуз Готемюлер с проектите на държавата за модернизация на българската армия.

Вицепрезидентът поздрави Алианса за дейността му по защита на правата на женитe. Илияна Йотова се обяви за задълбочаване на сътрудничеството между страните от НАТО в защитата на жените в конфликтни зони. От своя страна Роуз Готемюлер приветства факта, че България се нарежда на девето място по брой дами на действаща служба в армията.

 

Comments are closed.