Изтребители на Израел бомбардирали ирански ракети в Сирия

 

Израелски изтребители Ф-15 са бомбардирали военна база в Хама, Сирия, в неделя, след като Иран е доставил ракети за противовъздушна отбрана. Това съобщиха трима американски източници пред NBC News, предаде „Аарец“.

Представителите заявиха, че изглежда еврейската държава се подготвя за война с Иран и търси подкрепата на САЩ.

В понеделник сутринта сирийската армия съобщи, че „вражески“ ракети са поразили военни бази на въоръжените сили на Сирия. Според няколко медии ударите са били насочени към база „47-ма Бригада“ в южната част на Хама, военен обект в северозападната част на Хама и обект северно от Международното летище в Алепо.

Според американски източници Иран е доставил оръжия във военната база, включително ракети земя-въздух. Допълва се, че през последните две седмици Иран е увеличил товарните полети до Сирия, доставяйки леки оръжия и ракети за противовъздушната отбрана. Според двама американски представители доставките са били предназначени за иранските сухопътни сили за атака на Израел.

Източник от регионален алианс, в който влизат Иран, „Хизбула“ и Сирия, съобщи, че при бомбардировките са загинали 16 души, включително 11 иранци. Унищожени  са и  200 ракети.

От списъка с потенциалите за най-вероятен конфликт в света битката между Израел и Иран в Сирия е на първо място…в момента, каза високопоставен американски източник пред NBC News.

Междувременно военният министър на Израел Авигдор Либерман заяви, че страната му има четири проблема: „Иран, Иран, Иран и лицемерие“.

По-рано днес премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че не се стремят към война с Иран.

Вчера министър-председателят разкри, че „Мосад“ се е сдобил с повече от 100 000 документа от склад в Техеран, които изглежда, че доказват секретна програма за придобиване на ядрено оръжие. Високопоставен служител на израелското разузнаване каза, че Израел никога не се е сдобивал с толкова разузнавателна информация наведнъж, както е станало през февруари, когато агенти на „Мосад“ са успели да проникнат в склад в южната част на Техеран и са отмъкнали половин тон документи за Израел.

Иран заклейми разкритията и нарече Нетаняху „долен лъжец“.

 

 

Comments are closed.