Израел се оплаква от холандска пародия на “Евровизия“ (видео)

 

 

Израелското посолство в Холандия е подало жалба срещу пародия на израелския носител на „Евровизия“, която критикува израелската политика и предизвиква обвинения в антисемитизъм, съобщава БиБиСи.

Скечът на „Играчката“ на Нета Барзилай е излъчен в събота по време на сатирично шоу. Пародията е във връзка с насилието в Газа, където израелски войници убиха 60 палестинци. Продуцентите на шоуто настояват, че не е насочено към еврейската общност.

Критици коментира, че пародията предизвиква анти-еврейски предразсъдъци, като свързва евреите с пари в песента. Около 800 000 души съобщават, че са гледали сатиричното шоу.

Водещата на предаването отказва да коментира, а продуцентите коментира, че не е имало намерение да бъде антисемитско. „Събитията от миналата седмица се дискутират сатирично. Миналата седмица Израел спечели конкурса за песен на Евровизия и съвпадна с буря в конфликта в ивицата Газа. Пародията обсъжда политиката на Израел и категорично не е обвинение срещу еврейската общност„, обясняват те.

 

 

Comments are closed.