Изненада! Тръмп призова Русия да бъде върната в “Г-7“

архив

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да бъде върната в „Г-7“ – групата на водещите индустриални нации, пише американското издание The Hill, цитирано от Агенция „Фокус“.

Русия бе изгонена от тогавашната „Г-8“ през 2014 г. заради това, че присъедини Крим след проведения референдум на полуострова, който дотогава влизаше в състава на Украйна.

Тръмп направи изявлението си днес, говорейки пред репортери, преди да замине за Канада, където ще участва в среща на високо равнище на „Групата на седемте“.

Според изданието този коментар на президента може да раздразни съюзниците на Америка, които искат още повече да изолират Русия. Пред репортери Тръмп заяви, че самият той е „най-големият кошмар“ за Русия, но смята, че Москва трябва да участва в разговорите.

“Русия трябва да участва в тази среща, каква е тя, след като Русия не участва“, запита риторично Тръмп.

“Дали ни харесва или не, дали е политически коректно или не, ние имаме да управляваме един свят. А „Г-7“, което беше „Г-8″, изхвърли Русия. Те трябва да върнат Русия обратно, защото Москва трябва да бъде на масата на преговорите“, заяви президентът на САЩ.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира веднага след думите на Тръмп, че Русия концентрира вниманието си в голяма степен на други формати, а не на Групата на седемте.

„Ние поставяме акцента си върху други формати“, заяви Песков.
По-рано прессекретарят отбеляза, че „актуалността на „Г-7“ за Русия пада от години, снижава се, защото в изменящата се политическа и икономическа обстановка значително расте значението и актуалността на формати като „Г-20“, където Русия участва активно“.

Забележките на президента може да подхранят критиките, че той е приятелски настроен към Русия независимо от неприятелските действия на Москва срещу САЩ, коментира изданието.

Тръмп често изказва желание да установи близки отношения с руския президент Владимир Путин и да договори споразумения по военната интервенция на Москва в Украйна и присъствието ѝ в Сирия.

Очаква се президентът на САЩ да срещне сериозни критики по време на срещата на „Г-7“ заради решението си за вдигане на митата и отказа от ядрената сделка с Иран.

 

Comments are closed.