Извадиха още четири момчета от пещерата в Тайланд

 

 

Още четири момчета бяха извадени от пещерата в Тайланд, в която бяха блокирани от 23 юни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Едно от момчетата напусна пещерата в 16,45 ч местно време, предава ТАСС. Две излязоха с разлика от десет минути – в 18,20 ч и 18,30 ч местно време. Последният засега спасен ученик, бе евакуиран в 18,59 ч.

Четирите момчета бяха изнесени на носилки от пещерата в интервал от 10 минути и ще бъдат откарани с хеликоптер до болницата в съседния град Чианг Рай.

В пещерата остават още 4 момчета и треньорът им.

За днес операцията приключи, съобщи СNN, позовавайки се на очевидец от спасителния екип.

Според Скай нюз планът на спасителите е да бъдат вадени по четирима на ден.

Тайландските власти съобщават неохотно детайли за операцията, съощи AP. До момента те отказват да съобщят колко точно са извадените деца. Медиите броят линейките, напуснали охраняваната зона, и разчитат на очевидци от спасителния екип.

В днешната операция участват отново 18-те водолази от международния екип, които и вчера вадеха децата. Общо целият спасителен екип се състои от 90 души – 50 тайландски и 40 чужди водолази.

Иван Караджич, датски спасител, е цитиран да казва, че за по-голяма сигурност дават на децата успокоителни, за да бъдат избегнати паническите атаки.

„Но все пак не са напълно упоени. Операцията е толкова сложна и тежка, че не сте го виждали и в най-страшния филм на ужасите“, казва 44-годишният Караджич пред Датското радио.

Децата преминават 4-километровото разстояние до повърхността с кислородни маски, които покриват лицата им напълно. Децата са завързани за водолазите. Спасителте се придържат към въже, опънато през целия път, за да не губят ориентация в изключителните сложните за преминаване тунели – водното течение е много силно, има скали, процепите на места са много тесни.

Официалните власти не съобщават имената на спасените деца, включително и на семействата им.

 

Comments are closed.