Иванов отговори на Нинова: Няма значение кой каква цена на тока иска! Решава КЕВР!

 

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова за цените на тока.

Социалистите разпространиха искането на ЧЕЗ за драстично увеличение, особено на нощните тарифи – с 51%.

„Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?“, възмути се Нинова.

Иван Иванов се опита да успокои обстановката, като заяви пред медиите:

„Няма никаква драма за българските потребители какво искат дружествата. За хората в България- за бита и бизнеса има значение какво решение ще вземе КЕВР!“

„Комисията ще вземе решение, за да защити обществения интерес“, кълне се председателят на КЕВР. Попитан от медиите в какъв диапазон са исканите увеличения на цените от ЕРП-тата, той отговори: „В различен диапазон са. Искат се и цени два пъти по-високи, от отделни дружества, било производители, снабдители или разпределителни“.

„Днес съм изпратил отговор до Корнелия Нинова по повод нейното запитване, в което съм отбелязал стойностите на това какво са поискали двете дружества на ЧЕЗ“, каза Иван Иванов. „По някои от показателите едно дружество иска по-голямо увеличение, по други друго“, поясни той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова зае същата позиция.

„Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата. В тях работят изключително добри професионалисти“, каза тя пред медиите преди да вземе участие в същата конференция, за която се бе упътил и Иванов.

Тя обаче отиде по-далеч и размаха пръст на БСП: „Не бива да се заиграва със страховете на хората и да се акцентира върху това, че със смяната на собствеността на ЧЕЗ ще се промени цената на електроенергията. Не ЕРП-тата определят цената, а българския регулатор!“

„Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни“, изтъкна Теменужка Петкова. „И регулаторът е на мястото си, тъй като предприятията изпълняват дейност по лиценз“, уточни тя. „Министерството на енергетиката и изпълнителната власт нямат отношение към определяне цената на електроенергията. Разчитам изцяло на експертността и професионализма на регулатора“, посочи министърът. „Нека да го оставим да си свърши работата спокойно и професионално“, каза още Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус“.

От писмото на КЕВР до Нинова стана ясно, че  ЧЕЗ искат увеличение на цената на тока, както следва:

– Увеличение с 51% на нощната тарифа;

– Увеличение с 5% на дневната тарифа;

– Увеличение с 35% на цената за достъп;

– Увеличение с 34% на цената за пренос.

В същото време ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4% , на дневната с 6,9%. Енерго про“ са поискали средно увеличение с 5.5%, става ясно от поста на Корнелия Нинова във Фейсбук.

Шефът на КЕВР спря при медиите преди откриването на конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките“.

 

Comments are closed.