За уроците на “непридвидимия“ Тръмп и българската мечта

 

 

 

Петко ДОБРЕВ

Историк

 

Срещу Президента на САЩ Тръмп бе задействана медийна лавина. И въпреки това той спечели. Сега вече ще се разбере колко „непридвидим“ е бил той. Аз мисля, че той е повече от предвидим.

Повод за тази мисъл е едно негово конкретно изявление свързано с намерение на компанията „Тойота“. Като всяка компания и „Тойота“ има добра математика. Та тази математика им е показала, че завод в Мексико ще бъде по-рентабилен за тях. Е, има и една подробност. Този завод ще произвежда модели автомобили, които са предназначени за САЩ. И са пропуснали обаче политическата математика. Милиардерът Тръмп сега вече е политически математик, т.е . президент на САЩ. И като предвидим политически математик той изразил своята позиция по този въпрос. Засега само в интернет пространството, тъй като още не е стъпил в длъжност.

И каква е политическата математика на Тръмп по отношение на намерението на „Тойота“:

„Няма начин! Постройте този завод в САЩ или ще имате по-големи мита!“

Няма нищо учудващо в изявлението на Тръмп. В нощта на победата си той бе повече от искрен:

Като обединим усилия, ще започнем основната задача – да изпълним американската мечта. Целия си живот съм прекарал в бизнеса, като съм използвал потенциала на хора и проекти от цял свят. Сега искам да направя същото и с родината си. Потенциалът ни е огромен и ще бъде прекрасно. Всеки ще има възможност да се реализира и всички, които се чувстват забравени, вече няма да бъдат такива“

И какво му е непредвидимото на Тръмп? Та той е повече от предвидим. Той ще бъде Президент на американската мечта. В това негово първо слово след победата Тръмп показа и още нещо от неговата бъдеща политика. Очевидно според него американската мечта е различна от мечтите на мултинационалните компании.

Ето защо новият Президент на САЩ смята американците да работят с всички други народи:

Ще бъдем с най-силна икономика в целия свят. Едновременно с това , ще работим с всички други народи. Никоя мечта не е прекалено голяма, никое предизвикателство не е прекалено тежко, нищо не е недостижимо. Америка няма да се примири с нищо по-малко от най-доброто“.

Изглежда мултинационалните компании ще трябва да си купят издание с политическата математика на Тръмп. А американците отново ще започнат да мечтаят.

Могат ли българските политици, като Президента Тръмп, да работят за българската мечта? Ако ги попитаме, те ще дадат положителен отговор. А истината е, че те не знаят коя е българската мечта. Преди 1878 мечтаехме да имаме наша държава. След Освобождението през 1878г мечтаехме да обединим нацията и Отечеството ни. След 1944 мечтаехме да се движим и изразяваме мнението си свободно. А днес дори не можем да мечтаем. Днес тайничко се надяваме за справедливост. Какъв е изходът? Цар Симеон посочи вариант – да си сменим чипа. Какво последва? Лавина от лъжи и обиди по адрес на Цар Симеон. Ами нищо чудно- с такъв чип сме.

Очевидно е, че сами няма да се престрашим да подменим чипа. Тогава трябва да се доверим на поколение с друг чип. Имаме такова. С интерес наблюдавам една организация на млади българи, които са учили в чужбина – „Милениум Клуб България“. Трябва да призная, че не познавам никого от тях, за което съжалявам. Членовете на този клуб са родени след 1981. Достатъчно е човек да прочете какво мислят тези хора и да разбере, че те са с друг чип. Тези млади хора, които са учили, учат или работят с хора, които ако не днес, то утре ще управляват света, са наистина с друг чип. Точно тези млади хора казаха уверено, че Президент на САЩ ще бъде Тръмп. Тези млади хора нарекоха правителството ни, което провали избора на Бокова – модерните варвари, които не се обясняват на никого и не носят отговорност за нищо.

Та един от тези млади хора е изразил интересно предложение, което българите могат да направят на Президента Тръмп. Казва се Боян Николов. Не го познавам, но съм изключително впечатлен от него. Та този млад и изключително образован българин имайки предвид външната политика, която ще води Тръмп, предлага България да стане геополитическа сцена за преговори и в последствие брокер на геополитически сделки.

Това предложение е като за пример в учебник по външна политика. Но то не може да бъде разбрано от управляващите ни. Те мислят за сделки с обществени поръчки, а този млад човек предлага България да бъде брокер на геополитически сделки. Очевидно е, че той не е част от вселената на управляващите в страната ни.

Та да се върна към урока на Тръмп и нашата политическа действителност. Политическата математика за Тръмп е гаранция за американската мечта.

В България политическата математика е купуването на гласове за избори. Това е действителността. Родените след 1981 очевидно не одобряват българската политическа математика. От друга страна може да се каже, че българските политически математици, т.е. модерните варвари, правят всичко възможно точно млади хора като цитираните да бъдат принудени да живеят в чужбина.

И се наслаждават на собственото си величие. Но светът се промени.

В новия свят, този на Путин и Тръмп, ще оцелеят именно хора, които могат да предлагат геополитически сделки, а не сделки с обществени поръчки. Нашите политически математици и сделкаджии с обществени поръчки получиха своята оценка и от Брюксел – Европейската комисия може да работи и без български еврокомисар. Това е истината

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.