Защо германците се разочароваха от Ангела Меркел

 

 

Защо германците се разочароваха от Ангела Меркел, пише анализира ежедневникът “Взгляд“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Въпреки усилията на канцлера на Германия, извънредната среща на Европейския съюз по проблема с бежанците завърши с неуспех, а под Ангела Меркел столът се разклати. Нейната миграционна политика сега е отхвърлена не само от ЕС, но и от германското общество, което замени лозунга „Добре дошли!“ с „Отивайте си!“. Но какво накара германците да променят мнението си и да се разочароват от канцлера си?

През 2015 г. Германия преживя пик на гостоприемство по отношение на нелегалните имигранти от Близкия изток и Северна Африка, които попаднаха на германска земя. Те бяха политически коректно наричани бежанци. В цялата страна бяха проведени демонстрации в подкрепа на онези, които търсеха спасение от войни и бедност чрез идването в нова родина.

Три години съвместен живот с гостите, много от които още от самото начало не искат да се адаптират към условията на живот в новата си родина и да уважават, или поне неутрално да възприемат местните традиции и културна структура, направи революция в съзнанието на германците.

Неотдавнашно проучване, проведено от Френския институт ИНСА възложено от Bild, показа: вече 86% от населението са съгласни, че мигрантите „идват в големи количества“ и трябва да бъдат депортирани, а 65% смятат, че държавната граница по принцип следва да бъдат затворени – не „Желязната завеса“, разбира се, но съживявайки граничния контрол с проверка на превозните средства и проверка на документите. През 2015 г. тези идеи се споделяха от само 16%.

Всичко вървеше, изглежда, добре, докато не дойде „Коледата в Кьолн“. В началото на януари 2016 г. в медиите изтече информация, че гражданки на Кьолн са подложен на тормоз от страна на мигрантите. Някой се опита да потули полицейската статистика, така че да не хвърли сянка върху миграционната политика на правителството, но пресата успя да се добере до информацията, че има не по-малко от хиляда случаи на сексуален тормоз, насилие и изнасилване на жени в Кьолн за новогодишните празници.

И тогава най-лошото се е случи. На 20 декември същата година, пакистанският бежанец Анис Амри с камион навлезе в един от коледни базари в Берлин, уби 12 души и рани други 50. Както се оказа, Амри планирал по същия начин да атакува Александерплац и парка Лустарген – забележителности на германската столица, където винаги има много хора.

Последната капка, която преля търпението на германците, е „случая на Сюзана“ – 14-годишно момиче, която е била изнасилена и удушена бежанец от Ирак, след това избягал в собствената му страна с родителите си и петима си братя и сестри.

След това твърде много хора в германското общество разбраха как са били подведени. Те спряха да гледат на митинги и демонстрации срещу приемането на бежанци като нежелан феномен. И дори властите трябваше да признаят: нещо се обърка.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи и лидер на ХСС (по-младшия партньор в дясната коалиция на Меркел, бел. ред.) Хорст Зеехофер представи на Ангела Меркел ултиматум, като даде 15 дни за преразглеждане на политиката за бежанците. В противен случай управляващата коалиция заплашва да се разпадне, докато новите национални избори по никакъв начин не гарантират на Меркел поста на канцлера. Поне почти половината от страната иска оставката ѝ, а информационният фон за нови избори едва ли може да се нарече подходящ.

Сега на върха се поставя лозунгът „Бежанци, отивайте си!“, а лозунгът „Добре дошли!“ е признат за погрешен.

 

Comments are closed.