Захарова за изгонването на Русия от Олимпиадата: Преживяхме световни войни. И с това ще се справим!

 

 

Русия ще преживее забраната за участие на олимпийските игри в Пьончан, както преживя световните войни, разпада на СССР и санкциите, заяви говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова.

Вчера Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет реши да наложи забрана на Русия за участие в Пьончан заради системно нарушаване на антидопинговите правила. На форума ще бъдат допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те ще участват под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.

„Ние не падаме по гръб. Нито от световна война, нито от разпада на Съветския съюз, нито от санкции. Приемаме всичко и го преживяваме“, написа тя в социалните мрежи.

„Вече не трябваше да има спорт в Русия. Възраждането на Русия като спортна държава не беше включено в глобалните планове: младежите трябваше отдавна да са заспали, стадионите – завинаги превърнати в битпазари, треньорите – да работят в чужди отбори.“

„Нищо не стана според сценария. Появи се ново поколение спортисти, световните спортове се изпълниха с постиженията на руските атлети, Русия проведе отлично Олимпийските игри. Спортът постепенно се превръща в една от националните идеи, въплътена в десетки хиляди детски школи и училища, в най-новите стадиони и просто в желанието да бъдем спортни“, пише Мария Захарова.

„Сега трябва да изключим емоциите и достатъчно сериозно на анализираме тези решения, които взе МОК по отношение на нашата страна, преди да огласим някакви заключения“, коментира от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Президентът Владимир Путин все още не е коментирал въпроса.

Руските власти се очаква да обсъдят отговора на страната във вторник.

Ръководителят на Руския олимпийски комитет Александър Жуков заяви, че решението да се накажат спортистите е „несправедливо и неморално“.

Медиите в страната изразиха съжаление и дори някои обявиха, че няма да излъчват игрите.

Това е абсолютно оскърбление. Това е спорт, по дявалите„, каза бившият съветски лидер Михаил Горбачов.

 

Comments are closed.