Застреляният в Индонезия българин охранявал висаджията Жоро Илиев, Главния издъхнал в ръцете му

1995 г. Жоро Илиев (в центъра) на среща на “ВИС-2”. Крайният вдясно с очилата е Филип Найденов-Фатик. Снимка: Иван Григоров

 

Пловдивчанинът Георги Патишанов, който преди седмица бе застрелян от полицай в индонезийския град Тангеранг при акция на ченгетата в Джакарта срещу българска банда, източваща пари от банкомати, дълги години охранявал висаджийския бос Жоро Илиев. Това разкриват опечалени приятели на загиналия от полицейски куршуми 51-годишен джудист, пише „Уикенд“.

Патишана, както бе известен в родния си град жилавият силовак, бе сред най-върлите привърженици на пловдивския „Локомотив“. В началото на 90-те години на миналия век Георги бе сред тарторите на агитката на черно-белите и лично ръководеше десетки схватки с фенове на вражеския „Ботев“.

През 1997 година Патишана започва работа като охранител на висаджийския бос Георги Илиев, който оцелява бойните му умения. Макар и да не изпъква с анаболни мускули, ръст и тегло, жилавият пловдивчанин поваля противниците си със свирепи шутове и хватки. „Патишана бе сред любимците на Жоро Илиев, защото се биеше като звяр и не се страхуваше. Участвал е в няколко нелегални боя с кикбоксьори които висаджии и сикаджии организираха, за да залагат през 90-те години“, спомнят си летописци на ъндърграунда.

Патишана бе сред хората, които убеждават Георги Илиев да поеме президентския пост на „Локомотив“ (Пловдив). През лятото на 2001 година босът на ВИС-2 заряза „Велбъжд“ от родния си град Кюстендил, след като се изпокара с кмета и тамошната общинска власт и премести футболистите си в Пловдив. Три години по-късно „Локомотив“ стана шампион за първи път в историята си и това бе най-щастливият момент в живота на джудиста Патишана, спомнят си за него приятелите му от града на тепетата.

През лятото на 2005 година Георги Патишанов е сред охранителите, които проспиват убийството на началника си Жоро Илиев. Тогава наемен килър праща куршум в сърцето на Главния, който празнува в „Буда бар“ на Слънчев бряг победата на „Локомотив“ над сръбския ОФК „Белград“. На масата на Жори Илиев е Патишана, който по традиция празнува успехите на любимия си „Локо“ със своя началник. „Жоро умря в ръцете ми“, ще каже дни по-късно джудистът.

След екзекуцията на своя шеф и кумир Георги Патишанов спира да посещава мачовете на „Локомотив“, а малко по-късно изчезва от Пловдив.

Георги Патишанов

 

Comments are closed.