Започна посещението на Борисов в Прищина ( видео)

Снимка: Министерски съвет

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на еднодневно посещение в Прищина по покана на държавния глава на Косово Хашим Тачи, предаде „Фокус“.

В рамките на визитата Бойко Борисов ще проведе среща с косовския президент, на която ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а също и гарантирането на мира и сигурността в региона.

В телефонен разговор, проведен миналата седмица, Борисов дискутира с президента на Косово предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе в София на 17 май в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. В съобщение, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“ след разговора, Тачи обяви, че е планирана среща с министър-председателя на България за „координация, свързана с двустранните отношения и евроатлантическия дневен ред“.

Други теми, които ще бъдат засегнати в рамките на дискусиите в Прищина, са проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте страни от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина) и Европейския съюз.

Освен с Тачи, в програмата на визитата на Бойко Борисов в Прищина са предвидени също разговори с премиера на Косово Рамуш Харадинай, както и с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на ЕС в Косово. В Прищина министър-председателят е придружаван от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Посещението на Бойко Борисов в Прищина е на фона на изразеното от някои държави несъгласие с присъствието на представители на Косово на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани в София, което заплашва да възпрепятства форума месец преди провеждането му. Събитието е централно за шестмесечния период на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС, тъй като страната ни постави основен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, усложняват изготвянето на съвместното изявление след срещата на 17 май, т.нар. Софийска декларация. Първият й проект бе разгледан от посланиците на страните-членки на ЕС в края на месец март.

Участието на Косово в срещата на върха в София предизвика острата реакция на испанския министър-председател Мариано Рахой. Медиите в иберийското кралство дори съобщиха, че лидерът на кабинета в Мадрид е заявил на българския си колега, че Испания ще бойкотира срещата на високо равнище, ако на нея бъде поканен косовският президент Тачи.
Преди броени дни обаче президентът на Косово публикува официалната покана за участие в срещата на върха в София, подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от премиера Бойко Борисов.

Сърбия, която е кандидат за членство, също още не е решила как ще участва във форума.

България официално признава независимостта на Република Косово и установява дипломатически отношения на ниво посолства с правителствено решение от 20 март 2008 г. Тогавашният министър на външните работи Ивайло Калфин от кабинета на Сергей Станишен бе коментирал, че България не е направила избор между Косово и Сърбия, а е избрала единствената възможност международната общност да се намеси и да се ангажира със създаването на положителен политически процес в Западните Балкани.

Десет години по-късно, двустранните отношения между София и Прищина са във възход. За Косово България е регионален и евроатлантически партньор, който от самото начало подкрепя процесите на изграждането му като нова държава на картата на Европа.

Икономическите и търговските взаимоотношения през изминалите години бележат ръст, особено през последните пет години. Налице е интерес от страна на български фирми за инвестиции в Косово, особено след подписването на Договора за стабилизиране и асоцииране с ЕС, който гарантира по-голяма сигурност за чуждите инвеститори в Косово.
Основен проблем за косоварите остава невъзможността за свободно придвижване заради изискванията за визи – въпрос, който може да бъде решен в близко бъдеще, след като Прищина изпълни едно от последните условия на ЕС за либерализация на визовия режим – ратификацията на споразумението за демаркация на границата с Черна гора.

Очакват се и нови стъпки към задълбочаване на двустранните отношения, сред които те назначаването на почетен консул на Косово в България. През последните три месеца политическите контакти между София и Прищина са особено интензивни заради Българското председателство на Съвета на ЕС.

От името на българския народ приех Президентски медал за приноса за свободата и независимостта на Република Косово по случай 10-годишнината от обявяването ѝ. Знак на благодарност към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост и мир в региона.

Posted by Boyko Borissov on Monday, April 16, 2018

 

Comments are closed.