Жорж Ганчев получи инфаркт пред Народното събрание

 

 

Политикът Жорж Ганчев е в болница след получен инфаркт, съобщи БТВ.

Той е припаднал на паркинга на „Александър Батенберг” и линейка го е откарала в болница „Св. Екатерина”.

По първоначални данни 78-годишният политик е с опасност за живота.
Сигналът към „Спешна помощ” е подаден в 15:06 ч.

Още на 7-та минута в 15:14 ч. линейката е била на място. По предварителна информация Жорж Ганчев е бил контактен, но с остър, масивен инфаркт.

„Пребледня като платно, кръвното му бе паднало на 70/50“, разказала жената, с която Жорж Ганчев живее от години – Шуши /Валентина Танева/ пред ПИК.

Жорж Ганчев е приет в болница „Света Екатерина“ в София със съмнение за инфаркт, коментира по-късно пред БГНЕС проф. Генчо Начев, директор на болницата. Той съобщи, че в момента на Ганчев се правят изследвания, за да се уточни неговото здравословно състояние и да се предприеме съответното лечение. Ще му се отпушнат стендове, той имал пет на брой, уточнява Танева. Според нея Ганчев не е в съзнание.

Жорж Ганчев остана в обществените представи като фехтовачът, който изпълни политиката с колорит.

Жорж Ганчев, чието рождено име е Георги Ганчев Петрушев, е български политик, многократен кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок.

Завършва Британската академия по фехтовка и Театралния институт в Холивуд, Калифорния.

През периода 1973 – 1988 г. се изявява като режисьор, сценарист в театъра, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ.

По негови твърдения е автор на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Холивуд, на книги и поезия.

През 1970 и 1974 г. е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Изявявал се е и като актьор. В българския политически живот се включва активно след 10 ноември 1989 г. Председател на Българския бизнесблок (БББ) от неговото създаване на 24 ноември 1990 г.

Участва в изборите за президент през януари 1992 г. и получава 17% от гласовете, което го нарежда на трето място сред кандидатите на първия тур.

Известен е с колоританите си изказвания в политиката и към колегите си. Председател на фирмените братства при БББ. Депутат от Варна в 37 Народно събрание Председател на Комисията по радио, телевизия и БТА в 37 НС януари-април 1995 г.

Кандидат за президент от БББ през 1992 и 1996 г.

В 38-то Народно събрание беше председател на парламентарната група на БББ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

 

Comments are closed.