Жан-Клод Юнкер защити Карл Маркс

 

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити миналото на Карл Маркс като философ, твърдейки че той не е „отговорен“ за грешки и зверства извършени в негово име след смъртта му. Това пише британският вестник The Independent, цитиран от агенция „Фокус”.

В родния град на Маркс – Трир, започна честването на 200 години от рождението на мислителя, чиито идеи промениха света.
В реч изнесена в Трир Юнкер заяви, че „Маркс не е виновен за всичките зверства, за които трябва да отговарят неговите предполагаеми наследници.“
„Карл Маркс е философ, който е мислил в бъдещето, е имал творчески аспирации и днес стои зад неща, за които не е отговорен и които не е предизвикал, защото много от нещата написани от него са преработени в обратното на това, което той пише“, заяви Юнкер по време на реч в църква в Трир.
„Карл Маркс трябва да бъде разбран в контекста на неговото време и не трябва да има предразсъдъци около него. Той е бил късметлия, тъй като се е родил в Трир“, допълни още Юнкер.

Градът очаква хиляди посетители през уикенда. Маркс е роден на 5 май 1818 г.
Вчера китайският президент Си Дзинпин определи Карл Маркс като „най-великия мислител на съвремието ни“, допълвайки, че неговите теории са инструментът за Китай „да спечели бъдещето“.

 

Comments are closed.