Ерменков към Горанов: Не се ли притеснихте, че фирма, която не отговаря на критериите, купува ЧЕЗ?

Стана ясно, че от месец юни  2017 г. службите са писали доклади по отношение на предстоящата приватизация на ЧЕЗ.  Тези доклади са изпращани до министерство на енергетиката и Съвета по сигурност към Министерския съвет“.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на заседание на Временната комисия за ЧЕЗ в Народното събрание.

Той добави, че  в тях е било описано-кои са кандидатите за купувачи и друга важна информация. „Надявам се, че премиерът чете тези доклади. Когато е излязло името на потенциалните купувачи, не се ли притеснихте, че една фирма, която не отговаря на 1% от първоначалните критерии е заложена като печеливш. Защо нямаше реакция на правителството, а изчакахте обществената реакция и се опитвате да внушите, че това е разиграване с политически дивиденти?“, попита Таско Ерменков.

Крум Зарков: Обсъждана ли е сделката с ЧЕЗ още преди да е ясно, че има купувач и кой е той?

„Че „Инерком“ е избран за купувач, официално се разбра в края на февруари. След това правителството реагира и няколко пъти смени позицията си“. Това каза зам.-председателят на  ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Той припомни, че в края на януари, на официално посещение в България бе чешкият премиер Андрей Бабиш, от пресата тогава се вижда,че един от въпросите, които двамата премиери ще обсъждат е сделката с ЧЕЗ. „Малко по-рано в чешката преса се появи информация, че тази среща се чака, за да се продължи сделката. Обсъждана ли е на най-високо ниво тази сделка, още преди да стане ясно, дали има купувач и кой е той“, попита Зарков.

Източник:епицентър.бг

Comments are closed.