Ердоган се закани на Вашингтон заради санкциите срещу двама турски министри

 

Анкара заплаши, че ще си отмъсти, след като Вашингтон наложи санкции на турските министри на правосъдието и вътрешните работи във връзка със случая с американския пастор Брансън.

Турция предупреди, че тези действия могат да увредят връзките между двете страни, предаде БГНЕС.

„Няма съмнение, че това ще навреди сериозно на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни“, се казва в изявление на външното министерство на югоизточните ни съседи.

„Без отлагане ще има отговор на това агресивно отношение, което няма да послужи за никаква цел. Призоваваме администрацията на САЩ да се откаже от това погрешно решение“, добави министерството.

Санкциите замразяват всякакво имущество или активи на американска земя, притежавани от двамата министри Абдуллах Гюл и Сюлейман Сойлу и забраняват на американските граждани да осъществяват бизнес с тях.

Гюл вече заяви в Twitter, че няма активи в чужбина. „Нямам нито засадено дърво, нито едно пени в САЩ или друга страна извън Турция“, каза той.

Следващото изслушване на пастор Брансън по обвинението за участие в опита за преврат в Турция отпреди две години е насрочено за 12 октомври.

Преди да премине към задържане под домашен арест миналата седмица, Брансън, който ръководи протестантска църква в азиатския град Измир, прекара почти две години в затвора. Пасторът е изправен пред заплахата да влезе в затвора за над 35 години, обвинен е в извършване на действия от името на две терористични организации – групата, водена от установилия се в САЩ Фетуллах Гюлен, обвинен за неуспешния преврат от юли 2016 г. и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Междувременно турската лира падна до рекордно ниско ниво от 5 лири за долар – минути след като бяха обявени санкциите. Лирата загуби над 1,6% от стойността си спрямо щатския долар след хода на Вашингтон.

 

Comments are closed.